Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Al meer verbruikt dan de aarde kan produceren

Het is vandaag Earth Overshoot Day

Het is vandaag (19 augustus) Earth Overshoot Day. Earth Overshoot Day markeert de dag dat de voetafdruk van de mensheid in een bepaald jaar hoger is dan wat de Aarde kan regenereren in dat jaar. Earth Overshoot Day valt elk jaar vroeger. Sinds 2000 is de datum verschoven van begin oktober tot 19 augustus in dit jaar.

Het Global Footprint Network meet de vraag van de mensheid naar en het aanbod van natuurlijke hulpbronnen en ecologische diensten. De cijfers zijn ontnuchterend, aangezien dit betekent dat we in acht maanden tijd meer hebben verbruikt dan de aarde in één jaar kan produceren.

"Deze voetafdruk wordt een steeds meer bepalende uitdaging van de 21e eeuw. Het is zowel een ecologisch en een economisch probleem", zegt Mathis Wackernagel, directeur van Global Footprint Network. "Landen met een tekort aan middelen en een laag inkomen zijn bijzonder kwetsbaar. Zelfs landen met hoge inkomens die het financiële voordeel hebben om zich tegen de meest directe gevolgen te beschermen moeten beseffen dat er voor de lange termijn een oplossing moet komen."

Publicatiedatum: