Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste quinoa geoogst in Lelystad

Door onderzoekers van Wageningen UR is een drietal quinoarassen ontwikkeld, die kunnen groeien in Europa. Op drie proeflocaties van Wageningen UR zijn deze nieuwe rassen in april naast elkaar uitgezaaid. Het vroegrijpste ras is donderdagmiddag 14 augustus geoogst in Lelystad. Eind augustus worden de andere proefveldjes geoogst. De opbrengst lijkt bevredigend.

Quinoa is een gewas dat oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. Door de veredeling van quinoa is het ras nu ook geschikt om in Europa te telen. Op een drietal locaties is dit jaar door Wageningen UR onderzoek gedaan naar het beste ras en het optimale zaaitijdstip. Begin april en begin mei 2014 is de quinoa ingezaaid om te achterhalen hoe de rassen op deze zaaitijden reageren. Ook is gekeken naar de toepassingsmogelijkheden van gewasbeschermingsmiddelen en onkruidbestrijding tijdens de teelt.Met een speciale proefveldcombine wordt nu de opbrengst bepaald van alle proefveldjes. Onderzoeker Ruud Timmer: "Hoewel het product nog gedroogd en geschoond moet worden lijkt de opbrengst niet tegen te vallen. Een eerste schatting komt uit op circa 3 ton zaad per hectare."
 
Ruud geeft aan dat de proeven die ze met quinoa doen vooral de gangbare teelt betreft. "Naast dit onderzoek vindt er dit jaar echter voor het eerst ook een praktijkteelt plaats bij een stuk of 10-12 telers in het land. Daar zitten ook enkele biologische telers bij. Zelf hebben we in Lelystad op ons proefbedrijf ook een stukje biologische quinoa teelt op 0,5 hectare", aldus Ruud.

Voor meer informatie over de teelt kunt u contact opnemen met Ruud Timmer. En voor vragen over de veredeling van quinoa kunt u terecht bij Robert van Loo.
Publicatiedatum: