Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Stijn Costermans is Utrechtse Held van de Smaak 2014

Tuinder Stijn Costermans is benoemd tot Held van de Smaak van de Provincie Utrecht. Stijn is werkzaam bij de biologische Moestuin Maarschalkerweerd in Utrecht (www.moestuinutrecht.nl). Daar kweekt hij samen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vele 'vergeten' groenten waaronder zo'n 20 soorten peulvruchten en bonen. Stijn heeft veel aandacht voor droogbonen, het Hollandse basisvoedsel van vroeger. Zo teelt hij onder meer Wieringer droogbonen, kievitsbonen, yin-yang bonen en heilige bonen. Maar hij verbouwt ook verse peulvruchten als kapucijners, sperziebonen en toverbonen. Hoewel het uiterlijk van sommige bonen er zeker mag zijn, staat smaak voor Stijn voorop.

De jury was onder de indruk van zijn inspirerende en enthousiasmerende verhaal en de wijze waarop hij een grote groep mensen betrekt bij De Moestuin. De groenten uit de tuin worden gebruikt in het lunchcafé van de moestuin en verkocht in de winkel. Ook verschillende restaurants in en om Utrecht weten De Moestuin te vinden als leverancier van bijzondere smaakvolle groenten.


Jurylid Yneke Vocking en Utrechtse Held van de Smaak 2014 Stijn Costermans.

Stijn is blij verrast met de titel Utrechtse Held van de Smaak. "Dit is niet alleen waardering voor mij", zegt Stijn, "maar voor iedereen bij De Moestuin. Verder hoop ik dat door deze titel nog meer mensen eens een kijkje komen nemen bij De Moestuin."
 
Stijn Costermans zal Utrecht vertegenwoordigen bij de landelijke Held van de Smaak verkiezing die op 27 september in Ede plaatsvindt. Ede is Hoofdstad van de Smaak 2014.


Droogbonen van Stijn Costermans.

De verkiezing van de Held van de Smaak richt zich dit jaar op het thema 'bonen en peulvruchten'. Gezien de rijke variatie aan rassen die oorspronkelijk in onze omgeving werd geteeld, behoren bonen en peulvruchten tot ons culinair erfgoed. Bonen zijn een belangrijke bron van eiwit en de teelt draagt bij aan de bodemvruchtbaarheid. Bovendien zijn bonen natuurlijk erg lekker en gezond. De organisatie was op zoek naar telers, verwerkers en koks in de horeca, catering en zorg die de 'boon' in zijn volle pracht op de kaart zetten.


Verse bonen van Luuk Schouten.

De verkiezing in de provincie Utrecht vond plaats in de sfeervolle en gastvrije ambiance van Landgoed Kraaybeekerhof in Driebergen. De genomineerden hadden zeer verschillende achtergronden met elk hun sterke punten. Het was voor de jury daarom niet eenvoudig een keuze te maken. De overige genomineerden waren:
  • Peter van Berckel, kok en mede-initiatiefnemer van de Groene Kookacademie (www.groenekookacademie.nl) en docent op de natuurvoedingsopleiding van Kraaybeekerhof. Peter heeft een brede kennis van natuurvoeding en draagt deze kennis met veel enthousiasme over. Bonen en peulvruchten vormen een belangrijk onderdeel van zijn lessen en in zijn gerechten.
  • Udo Prins, onderzoeker Duurzame Teelt bij het Louis Bolk Instituut (www.louisbolk.org). Udo werkt aan de teeltoptimalisatie en veredeling van lupine in Nederland. Op inspirerende wijze werkt hij samen met telers en verwerkers om deze 'vergeten peulvrucht' als voedselgewas in Nederland op de kaart te zetten.
  • Luuk Schouten, biologisch tuinder van Tuinderij Eyckenstein in Maartensdijk (www.landgoedgroenten.nl). Luuk herstelt met veel energie en inzet de historische moetstuin van het landgoed in oude glorie. Hij is in staat om met beperkte ruimte en middelen een breed assortiment groenten, waaronder verse bonen en peulvruchten, te aan te bieden en zet dit vooral rechtstreeks af aan consumenten en restaurants.


Gerechtje van Peter van Berckel.

De jury werd gevormd door:
De regionale verkiezing van de Held van de Smaak in Utrecht werd georganiseerd door regiocoördinator en zuiveltechnoloog Barbara Hart, www.barlactica.nl.
Publicatiedatum: