Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Stadsakkers: handen tekort voor de oogst

Sinds een maand staat er weer veel groente klaar op de StadsAkkers. Maar ze komen handen tekort om het te oogsten. StadsAkkers is een stadstuinbouwproject van 5 hectare (7 voetbalvelden groot) in Zuidbroek. Vorig jaar gestart en nu dus begonnen aan het tweede seizoen.

Er worden aardappelen, groenten, fruit, kruiden, noten en nog veel meer gekweekt. Een bedrijf dat gerund wordt door vrijwilligers, uitkeringsgerechtigden uit allerlei regelingen en mensen die terugkeren uit de psychiatrie. Inmiddels meer dan 40. Sommigen werken twee halve dagen, anderen drie hele. Zij werken onder leiding van een tuinder en gebruiken biologische methoden, dus met natuurlijke mest, zonder pesticiden en met biologisch plant- en zaaigoed.


Één kwart van wat de StadsAkkers produceert wordt gratis geleverd aan de Voedselbank. Om een paar voorbeelden te noemen; dat is 5000 kilogram aardappelen en 4000 kroppen sla. Ondanks alle publiciteit via de krant, Facebook en de inspanningen richting de Sociale Dienst komen zij handen tekort om te oogsten en tal van andere werkzaamheden op het land. Er zijn inmiddels al bedden goede andijvie en sla ondergeploegd omdat ze 'doorschieten'. Dan zijn ze niet meer eetbaar. Hetzelfde risico lopen deze week ongeveer 1000 kilogram tuinbonen. Dat doet de medewerkers die ze hebben geplant, pijn!

Tenslotte; Het geld dat de StadsAkkers verdienen met alles wat ze verkopen en niet gratis weggeven aan de Voedselbank, heeft men hard nodig om overeind te blijven. Ze ontvangen geen cent subsidie.

Iedereen die zin heeft, vrijwillig of met welke uitkering dan ook (want daarover zijn harde afspraken gemaakt) is van harte welkom om mee te werken. Goed gereedschap. Goede werksfeer. Een prachtige plek. Groene vingers niet nodig, wel goeie zin (de rest leer je vanzelf). En altijd staat er een tasje of een tas afhankelijk van het aantal dagen dat je meewerkt voor je klaar.

Een bericht naar [email protected] of een telefoontje naar 06 25004760 (Suzan) is voldoende.

Voor meer informatie: www.stadsakkers.nl
Publicatiedatum: