Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Arbeids- en rusttijden jonge vakantiekrachten

Met de schoolvakanties weer voor de deur gaan veel jongeren weer aan het werk. U dient hierbij rekening te houden met de aangepaste arbeids- en rusttijden die voor deze groep gelden. Let daarom goed op de tijdstippen waarop de jongeren wel en niet mogen werken.

Voor jongeren van 13 tot en met 17 jaar gelden andere arboregels dan voor de volwassen werknemers in uw organisatie. Zo verschillen de regels voor de arbeids- en rusttijden per leeftijd.

Voldoende rust tussen twee werkdagen

Houdt u in de gaten dat jongeren van 13 en 14 jaar niet voor 07:00 uur en niet na 19:00 uur mogen werken. Daarnaast mogen ze maximaal zeven uur per dag werken (35 uur per week) en maximaal vijf dagen achter elkaar. Ook moet er tussen twee werkdagen minstens 14 uur rust zitten. Scholieren van 15 jaar mogen maximaal 8 uur per dag en 40 uur per week werken. Zij mogen tot 21:00 uur doorwerken en tussen twee werkdagen moet minstens 12 uur rust zitten. Zo'n scholier mag maximaal 45 uur per week werken.

Boete voor overtreding van de minimale rusttijd of de maximale arbeidstijd

Vakantiekrachten van 16 en 17 jaar mogen maximaal 45 uur per week werken en per vier weken maximaal 160 uur. De jonge vakantiekracht moet minimaal anderhalve dag vrij zijn in iedere week waarin hij werkt. Het is niet toegestaan om te werken tussen 23:00 en 06:00 uur. Overtreedt de werkgever de minimale rusttijd of de maximale arbeidstijd, dan loopt hij het risico op een boete van 200 euro.

Bron: Flynth via rendement.nl
Publicatiedatum: