Groente vanaf de Zuidas bij restaurant Bolenius

Op een laag dak direct naast restaurant Bolenius in Amsterdam geen dakpannen maar sla, aardperen en andere gewassen. Gekweekt om de kwaliteit van de groente in het restaurant in eigen hand te houden. Of zoals Luc Kusters, chef kok en mede eigenaar van Bolenius, zegt: "Dagverse bio-groente die 's ochtends nog in de tuin staat, ligt 's middags op het bord van onze gasten."

Ritme van het seizoen

Bolenius begon drie jaar geleden met zijn eigen moestuin. Destijds op een braakliggend terrein, nu is er een daktuin, direct naast de keuken van zijn restaurant. Kusters geeft aan niet anders meer te willen; "je weet wat je zaait, volgt het ritme van het seizoen en kunt dat perfect vertalen naar een heerlijk menu."


Kwaliteit en bewustwording

Naast de kwaliteit die eigen kweek garandeert heeft 'urban farming' een niet te onderschatten toegevoegde waarde, bewustwording. Zeker in Amsterdam, maar ook in andere steden, weten weinig mensen meer waar hun eten vandaan komt. De moestuin van Bolenius wordt regelmatig bezocht door de kinderen van het naastgelegen kinderdagverblijf. Zij mogen helpen met het onderhoud. Op deze manier blijven kinderen in contact met hoe hun eten groeit en ontstaat, in plaats van dat ze denken dat groente uit de supermarkt in zakjes komt. En dat is nodig want slechts 1% van de kinderen in Nederlandse steden krijgt de noodzakelijke dagelijkse hoeveelheid, 40 gram, groente binnen.

Groente van volle grond in Amsterdam

Deze manier van werken gebeurt nog te weinig, het vraagt ook om een ander uitgangspunt. "We zijn niet beperkt door het marktaanbod, wat we onze gasten te eten geven planten we immers zelf", aldus Kusters. Mooie groente van eigen, volle grond en dat vanaf de Zuidas, de meest stadse vierkante meters van Amsterdam!

Voor meer informatie: www.bolenius-restaurant.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.