Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eerste 'tweede generatie-zelfplukkers' al gespot

20ste keer zelfpluk bij Olmenhorst

In september gaat Landgoed de Olmenhorst voor de 20ste keer haar boomgaarden openstellen voor het publiek om zelf appelen en peren te komen plukken.

Wat in 1994 begon met een 'open-huis-weekend' waarbij mensen zelf appelen konden plukken is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks 5 tot 6 weken durend festijn. De eerste 'tweede generatie-zelfplukkers' zijn al gespot. Kinderen van het eerste uur die destijds met hun ouders kwamen, komen nu zelf met hun eigen kinderen appelen en peren plukken.Zelf oogsten past goed bij een aantal huidige trends; op voedingsgebied naar duurzaam, biologisch en lokale streekproducten. En voor kinderen: gewoon lekker buiten spelen, vies worden en en passant iets leren over de natuur. Appelen en peren groeien 'gewoon' aan een boom en wat is er leuker dan op maandag naar school je eigen geplukte appel mee te nemen?

Wie wil kan zelfs een eigen appelboom adopteren, tegen een vast bedrag op jaarbasis is dan de gehele oogst (wisselend tussen ongeveer 8 en 18 kilogram per jaar) van deze boom voor de adoptant.In het kader van de natuureducatie worden gedurende de oogstperiode op aanvraag speciaal voor schoolklassen rondleidingen verzorgd. Aan het eind wordt door de kinderen zelf een tas vol appelen geplukt om mee naar huis te nemen.Tijdens de zelfpluk is iedereen op woensdag en vrijdagmiddag en zaterdag en zondag de gehele dag welkom om de boomgaard in te trekken met een plukmand of tas. Tijdens de herfstvakanties van zowel regio Noord als regio Midden & Zuid kan er elke dag geplukt worden. Entree is gratis. In het weekend wordt 3 euro vergoeding gevraagd voor parkeren als men met de auto komt. Per dag wordt een deel van de boomgaard vrijgegeven voor de zelfpluk. Het plukschema wordt bepaald door moeder natuur, soorten & rijping. Op de website wordt de actuele bijgehouden. Wie komt plukken krijgt een pluktasje en instructie bij de boomgaard. Geplukt fruit wordt direct in de boomgaard gewogen en afgerekend. De prijs van het fruit is op dit moment nog niet bekend, maar ligt beduidend lager dan de prijzen voor biologisch fruit in de supermarkten en/of groentewinkels.Verder is het landgoed vrij toegankelijk voor een (herfst)wandeling en kan men met de kinderen een speurtocht over het landgoed maken en/of in de eveneens vrij toegankelijke speeltuin spelen.

In het weekend zijn er wisselende kinderactiviteiten extra (onder andere shetlandpony's, een huifkar en pijl & boogschieten). De ateliers op het landgoed verzorgen inloopworkshops (onder andere het maken van Zijde vriendschapsbandjes in het Zijdeatelier; diverse inloopworkshops van www.linea-verde.nl en kaarsendompelen). Speciaal voor de zelfplukperiode is er een appelatelier ingericht waar men zelf appelsap kan persen, appeltaart kan maken en jams kan proeven.Voor de inwendige mens zijn er broodjes, soepen en natuurlijk Olmenhorst appeltaart en Olmenhorst appel- en perensap verkrijgbaar.

De landgoedwinkel van de Olmenhorst, met een uitgebreid assortiment biologische (streekĀ¬)-producten, biologische schoonmaakartikelen, diverse cadeau-artikelen, boeken, keuken en woonaccessoires, is alle dagen tijdens de appelpluk geopend.

Voor meer informatie: www.olmenhorst.nl
Publicatiedatum: