Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Extra arbeidsvreugde door bio-werkwijze maakt alles goed"

Uitloopsteiger eyecatcher bij Maatschap Kieft-Elzinga

Tholen - Leghennenbedrijf Maatschap Kieft-Elzinga opende zaterdag 21 juni haar deuren in het kader van Lekker naar de Boer. Opvallende verschijning op het bedrijf is de steiger in de uitloop. Hendrik-Jan Kieft: "Naast een skybox in de stal wilde ik de bezoekers ook een goed beeld geven van de uitloop. Vanwege het besmettingsgevaar konden de bezoekers nooit tussen de kippen rondlopen. Daarom besloten we bij de wisseling van een koppel een steiger te bouwen, zodat ze nooit meer eerst met hun voeten door een ontsmettingsbak hoeven te gaan."
 


Op de uitloopsteiger kan men dus op een verhoging in de uitloop staan. Er hangen informatieborden over de productie, de kip en het verhaal achter het product. "De steiger ligt aan de openbare weg en is daarom gemakkelijk te betreden. Aan het eind van de steiger staat een kauwgomballenautomaat die omgebouwd is tot graanautomaat. De bezoekers kunnen hieruit een handjevol graan halen om aan de kippen te voeren."
 

Lekker naar de Boer

De boerderij deed vorig jaar ook al mee aan Lekker naar de Boer en behoorde dit keer zelfs tot de boerderijen die 'uitgelicht' zijn op de campagnewebsite. Het leghennenbedrijf heeft haar deuren het hele jaar door open voor publiek. Zo is er een plattelandswinkel met een breed en gedeeltelijk biologisch assortiment op het terrein te vinden en geïnteresseerden zijn altijd welkom om bij de kippen te komen kijken. "In onze winkel zijn naast bio-producten ook gangbare streekproducten verkrijgbaar. We merken dat sommigen de voorkeur geven aan reguliere streekproducten omdat we precies kunnen vertellen waar het geproduceerd is."
 

De winkel.

Hendrik-Jan geeft aan dat de belangstelling voor de open dag enigszins tegenviel, maar dat de dag desondanks toch erg geslaagd was. "Het lagere bezoekersaantal is te verklaren door het feit dat het 's morgens regende en er een harde wind stond. 's Middags werd het gelukkig wat drukker. Het voordeel is wel dat we hierdoor alle tijd hadden om de mensen uitgebreid rond te leiden. De bezoekers mochten niet alleen bij de kippen kijken, er was veel meer te doen. Zo hebben we ze het hele productieproces laten zien, waaronder ook het sorteren en verpakken van de eieren."
 
Een deel van de bezoekers van afgelopen zaterdag was al bekend met het bedrijf, maar er zaten ook genoeg nieuwe gezichten tussen. "De bestaande klanten gaven aan dat ze nu wel eens het hele proces wilden zien. Toch waren er ook veel mensen die er echt heel gericht voor gekozen hebben om juist ons bedrijf te bezoeken. Ze waren heel geïnteresseerd in het verhaal achter de producten."
 

Uitbreidengo

Maatschap Kieft-Elzinga is in 2011 van gangbaar naar biologisch omgeschakeld. Hendrik-Jan heeft nooit spijt gehad van deze stap: "Dit was absoluut de goede beslissing. Deze werkwijze is weliswaar erg arbeidsintensief, maar de extra arbeidsvreugde maakt alles goed." De Maatschap wil binnenkort gaan uitbreiden. "Een deel van de grond om ons bedrijf heen is nu in omschakeling, we hopen binnen afzienbare tijd uit te kunnen breiden."
 
Voor meer informatie:
 
Hendrik-Jan Kieft
Maatschap Kieft-Elzinga
Oogstweg 2
9674 TC Winschoten
0597 415136
[email protected]
www.kippenkieft.nl