Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuw initiatief voor behoud van zeldzame rassen

ProSpecieRara ook in Nederland van start

Tijdens het biologische EkoTown lifestyle festival op zondag 22 juni in het Amsterdamse Bos wordt om 18:00 uur de aftrap gegeven voor ProSpecieRara Nederland. ProSpecieRara is Latijn voor 'voor zeldzame soorten' en gebaseerd op een zeer succesvol Zwitsers initiatief met deze naam. ProSpecieRara Nederland gaat zich inzetten voor het behoud én gebruik van bijzondere streekrassen. In Nederland hebben Stichting Zaadgoed en Stichting de Oerakker de krachten gebundeld om in het kader van een landelijk actieplan voor het behoud van agrarische biodiversiteit dit project op te zetten.Het startschot wordt gegeven tijdens de sessie over biodiversiteit op het EkoTown festival. Sprekers daarbij zijn professor in de biologische veredeling Edith Lammerts van Bueren en veredelaar en mede-initiator Jan Velema. "Sommige rassen dreigen te verdwijnen omdat ze niet geschikt zijn voor grootschalige teelt of machinale oogst. Dit zijn vaak smaakvolle streekrassen zoals de Groninger Weekschil, een stamslaboon, of de twee meter hoge Sintjansrogge. Dit soort rassen willen we behouden met de hulp van professionele en amateurtuinders", aldus Jan Velema.

Biodiversiteit is de basis van onze natuur en van een robuuste landbouw. Door de opkomst van de industriële landbouw met grootschalige monoculturen en de globalisering van de voedselproductie is de diversiteit aan soorten in het aanbod in supermarkten steeds schraler geworden. Ook zijn moderne rassen steeds verder losgekomen van streek en cultuur. ProSpecieRara gaat met behulp van bedrijfsleven, fondsen en donateurs een collectie opbouwen van bijzondere Nederlandse rassen. Daarnaast willen we kennis opbouwen en verspreiden op het gebied van de instandhouding en vermeerdering. Ook gaan we naar Zwitsers voorbeeld demonstratietuinen opzetten op landgoederen en musea en zorgen voor uitwisseling van zaden en planten. Mensen kunnen donateur worden of instandhouder van één van onze cultuurgewassen.

Best van Ruitenbeek: "Het mooie van biodiversiteit is dat hoe meer je ervan eet, hoe meer je ervan krijgt. Daarom gaan we ook winkelketens bij ons werk betrekken en clubs als Slow Food en Streek Producten Nederland. We willen van zadencollecties in genenbanken naar levende genenbanken op het veld en meer diversiteit op ons bord."

Voor meer informatie: Bert van Ruitenbeek (voorzitter Stichting Zaadgoed), 06 20731016 of Maaike Raaijmakers (bestuurslid Stichting Zaadgoed), 06 10016402.
Publicatiedatum: