22 juni in het veld van BioRomeo

Debat: De aardappel van de toekomst

In het Lekker naar de Boer-weekend verdient de aardappel een belangrijk debat! De aardappel is het belangrijkste gewas voor Nederland gezien de koppositie in de wereld die zij inneemt als het gaat om veredeling en de productie van pootgoed. De commotie rondom deze veredeling van de aardappel en de daarmee in verband staande strubbelingen binnen de aardappelmarkt zullen centraal staan in het debat dat zal plaatsvinden op 22 juni op een unieke locatie in het aardappelveld van boerderij BioRomeo in Ens. Moderator van het debat is Raphael Hoogvliets van de Youth Food Movement (YFM).

Van oudsher heeft de veredeling zich gericht op het verhogen van productieniveaus en daarmee is de ontwikkeling van andere eigenschappen ondergesneeuwd. Niet alleen zijn kleur, geur en smaak in de vergetelheid geraakt, ook heeft resistentie tegen ziekte en plagen lang geen prioriteit gekregen. Hierdoor is de teelt nog altijd erg afhankelijk van de toepassing van chemische bestrijdingsmiddelen.

In het laatste decennia zijn er verschillende initiatieven ontstaan die met specifieke doelen veredelen. Zo ontwikkelde biologisch teler Niek Vos in samenwerking met veredelingsbedrijf Meijer een witte, phytophthora resistente aardappel: 'Bionica'. Ook binnen het Bio-Impuls project is veel aandacht voor verbreding van de veredelingsfocus. Dit project werkt met klassieke veredelingsmethodes en markers aan onder andere biologische phytophthora-resistente rassen.
 
Initiatieven zoals DuRPh en Solynta hebben een andere aanpak. DuRPh staat voor Duurzame Resistentie tegen Phythophthora in aardappel met cisgene merkervrije modificatie. De innovatie waar Solynta zich mee bezig houdt is de ontwikkeling van hybride veredeling van de aardappel. Met deze techniek zal het mogelijk worden om binnen respectievelijk korte tijd (2 a 3 jaar) gewenste eigenschappen in te kruisen.

Waar Niek Vos tegenaan liep na het succesvol ontwikkelen van zijn witte aardappel was de stugheid van de Nederlandse markt die een witte aardappel niet wilde omarmen. Belangrijke factoren hierin zijn onder andere starre regelgeving, gedachtegoed omtrent consumentengedrag en monopolie posities binnen de aardappelsector. Niek Vos vond een innovatieve weg en introduceerde zijn aardappel als 'Nieks Witte'.

In de tweede helft van het debat zal met prominente spelers binnen de sector worden gezocht naar mogelijke stappen richting een diversificatie binnen de aardappelmarkt.

Moderator van het debat is Raphael Hoogvliets van de Youth Food Movement (YFM).
Reeds bevestigde sprekers: Niek Vos (Bionica), Edith Lammerts van Bueren (Bio-Impuls), Pim Lindhout (Solynta), Geert Kessel (DuRPh), Michiel van Geelen (Greenpeace-pieperpad), Jan van Hoogen (Agrico). En verder: McCain, Albert Heijn en Yellow Chips.

Datum: Zondag 22 juni 2014.
Tijd: 13:00 uur.
Locatie: BioRomeo, Zwijnsweg 5, 8307 PP Ens, Noordoostpolder.
Entree: 15 euro Volwassenen, 7,50 euro Scholieren & Studenten, Kinderen tot 12 gratis.

Organisatie: Critical Students Wageningen - Dealing with Food – YFM Wageningen.
Moira de Klyn: moiradeklyn@gmail.com – 06 13381257.
Patricia Lemmens: esmeralda.p.lemmens@gmail.com – 06 42068248.

In samenwerking met Krispijn van den Dries – BioRomeo: info@bioromeo.nl - 06 18643705, www.bioromeo.nl.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven