Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

KNMI: Kans op extreem weer neemt deze eeuw sterk toe

Nederland krijgt steeds vaker te maken met extreme regenbuien. Daarbij neemt de kans op hagel en onweer fors toe. Dat blijkt uit de nieuwe KNMI'14-klimaatscenario's, waarvan het rapport bij het KNMI is aangeboden aan staatssecretaris Wilma Mansveld van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Het tempo van de zeespiegelstijging neemt de komende decennia aan de Noordzeekust toe. Volgens de nieuwste KNMI'14-klimaatscenario's stijgt de zeespiegel aan de Nederlandse kust tot 2085 met 25 tot 80 centimeter. Volgens alle scenarioberekeningen van het KNMI worden de Nederlandse winters fors natter. De zomers worden mogelijk droger.

Het KNMI heeft vier nieuwe klimaatscenario's berekend voor de toekomstige klimaatverandering in Nederland. De KNMI’14-klimaatscenario's zijn gebaseerd op de meest recente resultaten van het klimaatonderzoek en het nieuwe rapport van het VN-klimaatpanel IPCC. De KNMI'14-klimaatscenario's laten zien dat het wetenschappelijk fundament van 25 jaar onderzoek naar de opwarming van het klimaat solide blijkt te zijn.

Staatssecretaris Wilma Mansveld neemt het rapport met de KNMI'14-klimaatscenario's in ontvangst uit handen van KNMI-hoofddirecteur Gerard van der Steenhoven (foto: Patricia van der Kooij).

Deze nieuwe generatie klimaatscenario's zijn gedetailleerder dan ooit, zowel in tijd als in aantal klimaatvariabelen. Nu zijn ook gegevens van mist, zonnestraling, vochtigheid, verdamping, droogte en luchtkwaliteit beschikbaar. Bovendien zijn de KNMI'14-klimaatscenario's geregionaliseerd zodat de verschillen in de toename van de temperatuur tussen de kustprovincies en het binnenland zichtbaar worden. Ze laten zien hoe groot de kans is op weerextremen, zoals zware buien met hagel en onweer, hittegolven en strenge vorst. Op deze manier geven de KNMI'14-klimaatscenario's een samenhangend beeld van de klimaatveranderingen en het weer van de toekomst.

Volgens het KNMI zullen veel van de huidige klimaattrends in de toekomst doorzetten. De temperatuur stijgt verder: het meest in de winter, het minst in de lente. Op jaarbasis ligt de opwarming in Nederland tussen 1,0 en 2,3 graden rond 2050 en kan oplopen tot 3,7 graden in 2085. De toekomstige winters in Amsterdam kunnen meer gaan lijken op de huidige winters in Bordeaux.

KNMI'14-klimaatscenario's: vier nieuwe scenario's voor toekomstige verandering van het klimaat in Nederland, Gematigd (G) en Warm (W) en twee mogelijke veranderingen van het luchtstromingspatroon (Len H) (Bron: KNMI)

Met de klimaatscenario's van het KNMI kunnen de gevolgen van klimaatverandering in kaart worden gebracht om het belang en de urgentie van aanpassingen aan een veranderend klimaat te duiden. De KNMI'14-klimaatscenario's maken het mogelijk om een inschatting te maken van de risico's en kansen in een veranderd klimaat voor verschillende sectoren, zoals waterbeheer, gezondheid, energievoorziening, mobiliteit, landbouw en natuur. Hiermee leveren de KNMI'14-klimaatscenario's een bijdrage bij het nemen van besluiten voor een veilig en leefbaar Nederland.

Voor meer informatie: www.klimaatscenarios.nl
Publicatiedatum: