Mogelijkheid tot aanvragen ontheffing voor aanbinden verlengd

De Staatssecretaris van Economische Zaken heeft de definitie van biologische kleine bedrijven tot en met 31 december 2015 verruimd. Hierdoor wordt het mogelijk dat kleine bedrijven met niet meer dan 50 biologische runderen (dit is inclusief jongvee) hun dieren mogen aanbinden tijdens de winterperiode.

Vanaf 1 januari 2016 zal de definitie van kleine bedrijven terugkeren op het niveau van 10 aan te binden dieren. Deze tijdelijke wijziging van de definitie neemt niet weg dat de bedrijven moeten blijven voldoen aan de dierenwelzijnsgerichte voorwaarde van twee maal per week uitloop voor de dieren. Skal zal toezien op de naleving van deze norm.

Uit de Landbouwkwaliteitsregeling 2007, aangepast in mei 2014:

Artikel 7b
  1. Tot en met 31 december 2015 is in bedrijven met ten hoogste vijftig runderen het aanbinden van deze dieren toegestaan indien ze niet in aan hun gedrag aangepaste groepen kunnen worden gehouden en indien voldaan is aan de voorwaarden, bedoeld in artikel 39 van verordening (EG) 889/2008.
  2. Vanaf 1 januari 2016 is in bedrijven met ten hoogste tien runderen het aanbinden van deze dieren toegestaan indien ze niet in aan hun gedrag aangepaste groepen kunnen worden gehouden en indien voldaan is aan de voorwaarden, bedoeld in artikel 39 van verordening (EG) 889/2008.

Skal is zich ervan bewust dat het aanbinden van runderen in de winterperiode een heet hangijzer is, zowel in de sector als in de maatschappij. Skal neemt als toezichthouder inhoudelijk geen stelling in deze discussie.

Voor meer informatie: www.skal.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven