GMO-vrije popcorn is niet te garanderen

Van de huidige toepassingen van gentech merkt de Nederlandse consument nog weinig, toch kunnen we bij maïs niet garanderen dat dit geen genetisch gemodificeerd organisme (GMO) is. Sandra Boeziek van John Altman Rainbow Popcorn: "Wij wilden onze popcorn eigenlijk GMO-vrij maken, maar uit gesprekken met onze leverancier bleek dat dit uiteindelijk niet valt te garanderen. Het probleem is dat sommige GMO-vrije maïsvelden worden omgeven door velden met maissoorten die wel gemodificeerd zijn, waardoor we niet met zekerheid kunnen stellen dat de velden echt GMO-vrij zijn." Met een interactief programma op het Food Film Festival en twee factsheets over gentech zaden zwengelt OneWorld het debat over genetisch gemodificeerd voedsel aan.

Gentech vooral geïmporteerd naar Europa

Hoewel de consument nog weinig merkt van gentech zaden, wordt dit al wel gebruikt voor veevoer. En ondanks de strenge toegangsregelingen voor de aanwezigheid van GMO's in menselijke consumptie kunnen deze toch een weg vinden naar onze mond. Door contaminatie kunnen we niet garanderen dat voedsel volledig gentechvrij is. Stel je hebt twee percelen naast elkaar, op de een groeit GMO maïs, op de ander niet. Als de maïs in de bloesem komt, komen de bijtjes en de hommels langs en kan je niet voorkomen dat ze het ene veld bestuiven met het stuifmeel van de planten op het andere veld. Zo kan een natuurlijke maisplant alsnog bevrucht worden met gemanipuleerde genen.

GMO lastig in ontwikkelingslanden

Gentech zaden worden als veelbelovende toepassing van de biotechnologie gepresenteerd: de opbrengst stijgt door betere oogsten met minder milieubelastende bestrijdingsmiddelen en er is minder ruimte nodig dan in de biologische landbouw voor eenzelfde hoeveelheid voedsel. Op dit moment wordt GMO slechts voor de grote handelsgewassen gebruikt (soja, mais, katoen) en slechts zeer beperkt commercieel geteeld in ontwikkelingslanden, dit door de klimaat- en sociaaleconomische omstandigheden. De ontwikkeling van gentech rassen die passen bij de omstandigheden van ontwikkelingslanden heeft een lagere prioriteit bij zaad-ontwikkelaars, omdat het bij kleine boeren minder om de kwantiteit gaat. Hierdoor vinden initiatieven plaats als 'Access to Seeds' en het 'Sowing Diversity, Harvesting Security'-project, van onder meer Oxfam Novib.

OneWorld en Food Film Festival

Zaterdag 10 mei presenteren OneWorld en het Food Film Festival in het MC Theater in Amsterdam 'De Strijd om ons Zaad' met daarin naast Golden Rice Lolly, Gazpacho met ZAAD en Rainbow Popcorn de film 'Seeds of time' (Sandy McLeod, 2013).In deze film wordt pionier Cary Fowler gevolgd in zijn strijd om zaad- en gewassendiversiteit voor de wereld te bewaren. Ook is er een debat onder leiding van Teun van de Keuken met Edie Mukiibi (landbouwkundige uit Uganda) en Rosanne Hertzberger (journaliste) en Bert Visser (directeur Centrum voor Genetische Bronnen Nederland).

De voorstelling Seeds of time inclusief het debat 'De strijd om ons zaad' vindt zaterdag 10 mei om 16:00 plaats in het MC theater (Westergasterrein). Toegang: 10 euro, kaarten verkrijgbaar via www.foodfilmfestival.nl.

Voor meer informatie: www.feedtheworld.nl en www.foodfilmfestival.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.