Sharon Dijksma in gesprek met jongeren over voedselsysteem in Rode Hoed

Op woensdagavond 23 april vindt It's the YOUTH, my friend! plaats, in de Rode Hoed in Amsterdam. Tijdens deze vijfde avond in de debatreeks It's the food, my friend!, is het woord aan jongeren uit het voedselsysteem. Onder leiding van Felix Rottenberg komen onder andere Joris Lohman en John Hilhorst aan woord, over het belang van de betrokkenheid van de jeugd bij het voedselprobleem. Staatssecretaris Sharon Dijksma zal haar visie geven en in gesprek gaan met hen en met de zaal.

Geprogrammeerd door de Youth Food Movement (YFM) laat de avond zien wat er onder jonge consumenten en producenten speelt. Jongeren die steeds meer merken hoe groot de rol is die zij kunnen spelen in het proces van de transitie naar een duurzamer voedselsysteem.

In het proces van schaalvergroting dat na de Tweede Wereldoorlog plaatsvond, is de afstand tussen de producent en de consument steeds groter geworden. Nu zes decennia later de negatieve neveneffecten van het industriële landbouwsysteem niet meer te negeren zijn en er daarnaast idealen opkomen, worden boer en burger hard met elkaar geconfronteerd. Daarom geeft de YFM op deze avond in de Rode Hoed boer én burger de ruimte op het podium.


Sharon Dijksma.

De YFM vertegenwoordigt op deze avond de consumenten. Joris Lohman, directeur van de YFM, zal namens hen het podium betreden en vertellen over de beweging, haar werkwijze en haar idealen. Namens de jonge boeren zal John Hilhorst, voorzitter van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK), spreken. Selma Seddik, senior auditor Ahold, en Krispijn van den Dries, biologisch boer, zullen voorbeelden uit de praktijk aanbrengen van hoe jongeren nu bezig zijn met het voedselsysteem. Sharon Dijksma, staatssecretaris van Economische Zaken, zal haar visie geven op de discussie, en in gesprek gaan met het publiek.

De YFM is onderdeel van het internationale Slow Food Youth Network, dat op zijn beurt deel uitmaakt van Slow Food; de mondiale beweging die strijdt voor good, clean en fair voedsel. Om consumenten weer te verbinden met hun voedsel, startte Slow Food in 1989 in Turijn, Italië, een voedselrevolutie. Inmiddels is de beweging uitgegroeid tot een mondiaal netwerk van boeren en consumenten, actief in 153 landen. Sinds de YFM in 2009 ontstond is zij hard bezig om mensen bewust te maken van het voedselsysteem en hun eigen voedselkeuzes.

Kijk voor meer informatie over de YFM en de debatreeks op www.youthfoodmovement.nl en deze pagina. De debatreeks wordt georganiseerd door Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) en Ecominds.

Het debat is ook via live streaming te volgen op deze pagina.

Adres en kaartverkoop

De Rode Hoed
Keizersgracht 102
1015 CV Amsterdam

Kaarten à 12 euro zijn aan de kassa bij de Rode Hoed (7 euro met studentenkaart) of online via deze pagina te koop. Alle toegangsprijzen inclusief koffie/thee (tot 19:50 uur) en proeverij na afloop. Aanvangstijd: 20:00 uur (zaal open 19:00 uur).

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven