Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vlaams bio-areaal sinds 2008 met 45% gegroeid

Ten opzichte van 2008 is er in Vlaanderen 45% meer biologisch areaal en ruim 88% van de gezinnen kocht vorig jaar een bio-product. Dit werd maandag 7 april bekendgemaakt tijdens de persvoorstelling van het jaarrapport biolandbouw 2013. De groeiende trend binnen de Vlaamse biologische landbouw zette zich dus ook in 2013 door.

Vlaanderen telde 319 gecertificeerde biologische bedrijven (+7%) met samen een oppervlakte van 5.065 hectare (+2,5%). Van het totaal areaal was er 771 hectare in omschakeling. Het biologisch areaal bestaat voor de helft uit grasland en natuurareaal, voor 17% uit bodembedekkers, voor 15% uit akkerbouwgewassen, voor 10% uit aardappelen, groenten en kruiden en 8% wordt aangewend voor de productie van fruit. Het aandeel van de oppervlakte bio in de totale Vlaamse landbouwoppervlakte bedraagt 0,8%.



De biologische sector staat in volle bloei. Dit is mede het resultaat van volgehouden inspanningen van de overheid én alle stakeholders. Een jaar geleden, op 7 februari 2013, werd het tweede Strategisch Plan Biologische Landbouw voorgesteld. Dit plan loopt van 2013 tot 2017. Daarmee wordt verdergegaan op het elan van het eerste plan dat liep tussen 2008 en 2012. In het nieuwe plan is er nog meer aandacht voor de ketenwerking: naast de partners BioForum Vlaanderen, Boerenbond, Algemeen Boerensyndicaat en VLAM, wordt sinds 2013 samengewerkt met twee nieuwe partners: Fevia Vlaanderen en Comeos Vlaanderen.

Door de strenge winter 2012-2013 kenden de producentenprijzen voor aardappelen, groenten en fruit sterke schommelingen met hoge prijzen in het begin van het jaar, gevolgd door zwakke prijzen in het najaar. De biologische melkprijs is het volledige jaar echter stabiel gebleven op 38 euro per 100 liter melk.

In 2013 gaf de Vlaamse Overheid 3,57 miljoen euro uit voor de biologische sector. 38% van de overheidsuitgaven gingen rechtstreeks naar de producent, 25% ging naar onderzoek en kennisontwikkeling, 21% ging naar keten- en marktontwikkeling, en de overige 16% omvat voornamelijk de promotie van biologische producten vanuit VLAM.

De biolandbouw in cijfers

Uit het jaarrapport bio-landbouw blijkt onder meer dat:
  • Er in Vlaanderen 45% meer biologisch areaal is ten opzichte van 2008;
  • 41 van de 319 bio-producenten in Vlaanderen verkoopt biologische producten op hun eigen bedrijf verkopen;
  • 39% van alle bio-landbouwers (126 bedrijven) leggen zich toe op dierlijke productie;
  • In 2013 werden er 2% meer dieren biologisch gehouden dan in 2012. De meest voorkomende specialisaties zijn pluimvee (33 bedrijven) en rundvee (28 bedrijven). Deze bedrijven hebben enkel en alleen deze productietak op het bedrijf;
  • Vlaanderen telde 319 gecertificeerde biologische bedrijven (+7%) met samen een oppervlakte van 5.065 hectare (+2,5%);
  • Van het totaal areaal was er 771 hectare 'in omschakeling';
  • Het biologisch areaal bestaat voor de helft uit grasland en natuurareaal, voor 17% uit bodembedekkers, voor 15% uit akkerbouwgewassen, voor 10% uit aardappelen, groenten en kruiden en 8% wordt aangewend voor de productie van fruit;
  • Het aandeel van de oppervlakte bio in de totale Vlaamse landbouwoppervlakte bedraagt 0,8%.
Klik hier om het rapport 'De biologische landbouw in Vlaanderen: stand van zaken 2013' te downloaden.
Publicatiedatum: