Publieksdag van Dag van de Stadslandbouw

Proef Eetbaar Utrecht zaterdag 17 mei

In Utrecht houdt men van echt en puur, gewoon doen. Misschien dat daarom stadslandbouw zo aanslaat in de stad? Dat gaat over zelf de handen in de grond steken om je eten te verbouwen, dat gaat over genieten op een terras van een goede salade met verse ingrediënten uit de tuin, dat gaat over het plezier van een nieuwe Italiaanse kaas uit Oudwijk. Op zaterdag 17 mei is Proef Eetbaar Utrecht en kan men door heel Utrecht kennismaken met de nieuwe smaakmakers van de stad (van 10:00 uur tot 17:00 uur).


Nieuwe smaakmakers van de stad

Ruim 30 tuinen, winkels en restaurants doen mee aan het festival Proef Eetbaar Utrecht met leuke activiteiten en proeverijen. Hier werken stuk voor stuk ondernemers en liefhebbers die het anders doen. Het zijn chef-koks uit de binnenstad die met een plaatselijke tuinder om de tafel gaan en smullen van een teeltplan met vergeten groenterassen en bijzondere kruiden. Of de chef-kok die onkruid plukt voor een lekker gerecht. Het zijn de wetenschapper en culturele ondernemer die een tweede leven als stadsveeboer beginnen. Over een paar weken staan hun vleeskippen in de perenboomgaard van Castellum Hoge Woerd in Leidsche Rijn. Het zijn de buurtbewoners die een saai grasveld bij hun woningen in Hoograven omtoveren in een kleurrijke moestuin. En pas op, voor je het weet sta je zelf in de tuin. Het werkt aanstekelijk!


Startpunt voor Eetbaar Utrecht

Naast de locaties met open huis komt er ook een centraal startpunt op het Westplein om letterlijk meer ruimte voor eetbaar Utrecht te maken. Er zijn workshops voor jong en oud om zelf een moestuin te beginnen, men kan een stuk grond zoeken op de stadslandbouwkaart en advies inwinnen bij de tuinmakelaar. Daarnaast is hier de feestelijke start van de eerste food coop van Utrecht. Nieuwe lokale producenten brengen Bijzonder En Eerlijk Vlees, Fungi Town, Oudwijker kaas en meer. En de organisatie gaat op zoek naar De Stadsimker van Utrecht. 's Middags is de presentatie van het stadstuinkookboek Proef Eetbaar Utrecht - een culinaire reis langs de groentetuinen van Utrecht. Het is een ode aan de lokale seizoensgroenten met smakelijke verhalen over hun herkomst en de leukste tips voor in de keuken.


Een week vol stadslandbouw

Proef Eetbaar Utrecht is de tweede editie van de publieksdag. Deze maakt deel uit van de Dag van de Stadslandbouw. Utrecht is dit jaar gaststad van het landelijke evenement. Stadslandbouw leeft zo sterk in Utrecht dat de Dag is uitgegroeid tot een Week van de Stadslandbouw. Verschillende organisaties doen mee met aanvullende programma's. Zo heeft Filmtheater 't Hoogt op de Groene Maandag (12 mei) een film over stadslandbouw. Vanaf dinsdag 13 mei is de internationale conferentie Pure Food voor vakpubliek. Woensdag 14 mei is de excursiedag en donderdag 15 mei de congresdag van Dag van de Stadslandbouw voor vakpubliek. Op vrijdag 16 mei is het stadslandbouwcafé van Grow the City en zaterdag de 17e is de publieksdag Proef Eetbaar Utrecht. De publieksdag is een gezamenlijk programma georganiseerd door het netwerk Eetbaar Utrecht en mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Utrecht (Volksgezondheid en Milieu en Mobiliteit) en Rabobank Utrecht en omstreken. Middenstand en horeca zijn van harte welkom om met de menukaart, acties of etalages mee te doen met Proef Eetbaar Utrecht.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven