"Willen hiermee signaal afgeven"

Skal eist €20.250 boete tegen Encebe Vleeswaren

Tholen - Skal Biocontrole heeft bij de tuchtrechter de maximale boete van 20.250 euro geëist tegen Encebe Vleeswaren B.V., dochteronderneming van vleesverwerker Vion. Dit werd gisteren (dinsdag 25 maart) bekend tijdens de behandeling van de zaak door het Skal Tuchtgerecht in Zwolle. Encebe Vleeswaren B.V. heeft eind 2013 verklaard dat er een eenmalig incident heeft plaatsgevonden, waardoor in 2012 11.000 kilo ham onterecht als biologisch is verkocht.
 
De geëiste boete is de hoogste die opgelegd kan worden voor een dergelijke overtreding. "Skal neemt de overtreding uiterst serieus. De hoogte van de boete wordt door het tuchtgerecht onder meer gebaseerd op het economisch voordeel dat met de overtreding behaald is", zo verklaart Margreet van Brakel, directeur van Skal. "Skal wil hiermee een signaal afgeven dat dit soort zaken echt niet getolereerd worden. Het was weliswaar een eenmalige overtreding, maar wel een erg serieuze, met een enorme impact op de biologische sector."
 
Skal heeft onderzocht of het inderdaad om een eenmalig incident gaat, zoals Encebe aangaf. Tijdens de extra inspecties die hebben plaatsgevonden bij Encebe, hebben de Skal-inspecteurs geen aanwijzingen gevonden dat het om een structurele overtreding gaat. Ook uit de kruiscontroles, waarbij Skal producten heeft getraceerd van de supermarkt naar Encebe, zijn geen onregelmatigheden naar voren gekomen.
 

Verscherpt toezicht

Eerder werd al door Skal gemeld dat Encebe Vleeswaren B.V. in 2014 onder verscherpt toezicht zal blijven staan. Dit betekent extra aangekondigde en onaangekondigde inspecties.
 
Voor meer informatie: www.skal.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven