Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wering van wortelvlieg met uienolie

In 2013 is veel ervaring opgedaan met de toepassing van uienolie op gangbare en biologische percelen. De olie wordt in geurpaaltjes bij het gewas geplaatst. De geurpaaltjes zijn op verschillende punten aangepast voor een betere geurverspreiding. Vanaf dit seizoen kunnen telers een compleet pakket bestellen en zelf de olie plaatsen. Hierdoor worden de kosten per hectare lager.

Sander Bernaerts: "De wortelvlieg, Psila rosae, wordt aangetrokken door de geur van schermbloemigen. Deze geur kan gemaskeerd worden met sterk ruikende uienolie. Gedurende 4 jaar zijn er door PPO proeven uitgevoerd naar de wering van wortelvlieg in knolselderij en peen. De geurstof werd op het perceel geplaatst. Hieruit bleek dat het gewas dichtbij de geurolie veel minder werd aangetast dan ver van de olie. Dit leidde op 15 van de 24 onderzochte percelen tot een halvering van de aantasting. Het effect is statistisch betrouwbaar. Deze toepassing is een aanvulling in de wortelvliegbestrijding. Chemische gewasbescherming blijkt ook lang niet altijd toereikend en ook voor de biologische teelt lijkt geurolie een effectieve bescherming te bieden."Sander vertelt verder dat de geurstof niet in aanraking komt met het gewas, natuurlijk is en bescherming geeft tegen wortelvlieg van zaai/planten tot aan de oogst. "Het materiaal is bestand tegen voorzichtig eggen en schoffelen. De prijs is afhankelijk van perceelsgrootte en perceelsvorm en ligt rond de 60 euro per hectare."

Per perceel kan het risico op het optreden van schade door wortelvlieg bepaald worden. Deze risicoanalyse vindt u op www.uienolie.nl.

Voor meer informatie:

06 81086041
[email protected]
www.uienolie.nl
Publicatiedatum: