Back to basics - de bronnen van ons voedsel: Ecosystemen en zaden
De bronnen van onze landbouw en voedsel zijn levende ecosystemen en levende zadenbanken. Beide bronnen staan onder druk.
De enorme productieverhoging van de landbouw na de Tweede Wereldoorlog heeft gezorgd voor een ruim aanbod aan goedkoop voedsel. Dat is vooral bereikt door een verhoging van de productie, deels ook door areaaluitbreiding. Buiten Europa is echter een enorm areaal landbouwgrond gedegradeerd door verlies van organische stof, verzilting of andere oorzaken. Hoe groot is dat probleem? En is ecosysteemherstel mogelijk?
Wereldwijd zijn de productieverhoging en de ver doorgevoerde specialisatie gepaard gegaan met een verlies van biodiversiteit, inclusief de diversiteit van variëteiten van gewassen. Dat is een risico voor de veerkracht van het landbouwsysteem tegenover plagen en klimaatverandering. Dat risico wordt versterkt door wereldwijde machtsconcentratie in de zaadsector.
Het inzicht groeit dat we naar een nieuwe balans moeten tussen productie op de korte termijn en de lange termijn, waarvan onze ecosystemen en genetische rijkdom de basis vormen. Hoe beschermen we de bronnen van ons voedsel?
Sprekers
Willem Ferwerda, Ecosystem Return Foundation, over de waarde van ecosystemen en de mogelijkheden voor ecosysteemherstel.Bela Bartha, van de Zwitserse stichting Pro Specie Rara, letterlijk 'voor zeldzame soorten', een succesvol concept voor het koesteren van zaadgoed, gedragen door een groot landelijk netwerk van boeren, volkstuinders, sponsoren en winkels.
Niels Louwaars, directeur Plantum, de Nederlandse branchevereniging van bedrijven in plantaardig uitgangsmateriaal.
Proeverij Willem & Cammeraat: Culinaire creatieve concepten met een voorliefde voor vergeten groenten
Overige avonden
De overige avonden worden gehouden op:Dinsdag 8 april (Den Bosch, HAS Hogeschool) over transitie naar duurzame vlees/eiwitproductie. Met onder andere de vernieuwende varkenshouder Annechien ten Have en vegetarische slager Jaap Korteweg.
Woensdag 23 april (Rode Hoed) over jongeren, landbouw en voedsel. Met onder andere Joris Lohman, Youth Food Movement en debat met staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken.
Vrijdag 9 mei (Wageningen/ Orion gebouw) over kringlopen. Met onder andere de wereldvermaarde Amerikaanse boer Joel Salatin en hoogleraar Dierlijke Productiesystemen Imke de Boer van Wageningen Universiteit.
Organisatie
Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) en Ecominds in samenwerking met de Rode Hoed.Partners
Partner voor de hele serie: Youth Food Movement.Voor Den Bosch: HAS Hogeschool.
Voor Wageningen: Otherwise, Boerengroep en De Waard Eetbaar Landschap.
Mediapartners: de Volkskrant en foodlog.nl
Kaartverkoop
Kaarten à 12 euro aan de kassa bij de Rode Hoed (7 euro met studentenkaart) of online via deze pagina.Toegangskaarten slotavond in Wageningen: 10 euro (5 euro voor studenten) aan de ingang. Passe-partouthouders gratis.
Avond HAS Hogeschool Den Bosch: gratis.
Alle toegangsprijzen inclusief koffie/thee (tot 19:50 uur) en proeverij na afloop.
Aanvangstijden: 20:00 uur (zaal open 19:00 uur)
Sponsors
Deze debatserie is mede mogelijk gemaakt door:Ministerie van Economische Zaken, Initiatief Bewust Bodemgebruik, Rabobank, Triodos Foundation, Koppert, Eosta en Agrifirm.
Nadere info
www.clm.nl (ook voor verslagen twee vorige avonden) en www.rodehoed.nl.Verder bij Wouter van der Weijden of Bert van Ruitenbeek, 06 20731016.
Live streaming: www.rodehoed.nl/livestream
Hashtag: #foodfriend