Norovirus
Norovirussen zijn zeer besmettelijke virussen die een voedselinfectie kunnen veroorzaken. Het virus komt voor in rauwe schaal- en schelpdieren, zoals rauwe oesters en mosselen. Daarnaast kan het virus voorkomen in rauwe groeten en fruit. Met name zacht fruit, zoals aardbeien en bramen, is gevoelig voor besmetting met het Norovirus. De besmetting van deze producten vindt voornamelijk plaats door het gebruik van besmet water.Naast dat het virus via voedsel verspreid wordt, gaat de besmetting met Norovirussen van mens op mens. Het virus komt door contact met braaksel of speeksel op de handen terecht. Wanneer handen niet goed worden gewassen verspreidt het virus zich vervolgens verder.
De klachten die optreden bij besmetting met het Norovirus, gedurende een periode van 1 tot 4 dagen, kunnen de volgende zijn:
- Misselijkheid
- Koorts
- Braken
- Hoofdpijn
- Diarree
- Buikpijn
Hepatitis A
Net zoals het Norovirus is Hepatitis A een virus dat middels rauwe schaal- en schelpdieren, groente en fruit de mens kan besmetten. Hepatitis A komt in levensmiddelen door aanraking met besmet water. In tegenstelling tot het Norovirus zijn de gevolgen van Hepatitis A niet een voedselinfectie maar een leverinfectie. De klachten die hierbij optreden zijn de volgende:- Vermoeidheid
- Geelzucht
- Buikpijn
- Koorts
- Misselijkheid
Voorkom besmet voedsel!
TLR international laboratories biedt een analyse aan die detecteertof het Norovirus of Hepatitis A-virus af- of aanwezig is in schaal- en
schelpdieren, groente en fruit. Voor deze analyse hanteert TLR international laboratories de RT-PCR methoden. Met deze methoden kan binnen twee werkdagen aangetoond worden of het levensmiddel positief of negatief is geanalyseerd op het Norovirus of het Hepatitis A-virus. Met behulp van deze analyse kan voorkomen worden dat levensmiddelen die besmet zijn met dergelijke virussen op de markt verschijnen.
Voor meer informatie: 010 2823292, info@tlr.nl, www.tlr-international.com