Daan van den Bosch van Dimence.
Maaltijden met een puur verhaal
De afgelopen jaren (Zorg voor BIOverijssel op de kaart ging in 2010 van start) is er bij een gestaag groeiend aantal zorginstellingen en ziekenhuizen in Overijssel sprake van interesse in het serveren van maaltijden met een 'puur, liefst ook regionaal, verhaal'. Met de jaarlijkse Week van de Smaak (eind september) als kapstok zijn er tijdens de projectperiode bij verschillende locaties activiteiten op touw gezet om de haalbaarheid van een regionale en biologische aanpak van de maaltijdvoorziening te beproeven. GGZ Dimence schaarde zich ook van meet af aan achter de doelstelling van het project. Chef-kok Daan van den Bosch was er 'als de kippen bij' toen hij de kans rook om, met ondersteuning vanuit het project, drie dagen lang biologische stamppotten op de kaart te zetten bij Dimence en het personeelsrestaurant van het Deventer Ziekenhuis. Hij bedacht hiervoor drie varianten; met spitskool, met pompoen, en de vertrouwde hutspot.Proeven van de biologische pompoenstamppot in Deventer Ziekenhuis.
Biologisch van dichtbij
De activiteit betekende tevens een pril begin van samenwerking tussen AGF-leverancier Aalberts in Deventer met drie biologische telers uit de regio (De Haverkamp, Oosterwaarde en Overkempe) die samen voor de benodigde aardappelen en groenten zorgden. In aanvulling daarop zorgde Natuurslager Rob Rijks dat de stamppotten geserveerd konden worden met verschillende producten van het Vechtdalse varken.Op 22 januari aanstaande vertellen de diverse betrokkenen meer over deze proef met regionale levering, tijdens een workshop op de BioVak, de jaarlijkse vakbeurs in Zwolle voor iedereen die betrokken is bij 'biologisch eten'. Daarbij komt ook de vraag aan de orde wat er nodig is om de beproefde werkwijze een structureel karakter te geven.
Voor meer informatie: Lasca ten Kate (Stichting Vriendelijke Keukens).