In kader van project 'Zorg voor BIOverijssel op de kaart'

Culinaire biologische stampij bij Dimence en Deventer Ziekenhuis

Cliënten van GGZ-instelling Dimence en medewerkers van het Deventer Ziekenhuis vielen in december met hun neus in de biologische boter. Terwijl de temperatuur buiten winterse trekken aan nam, konden zij zich binnen laven aan ambachtelijk bereide stamppotten op basis van biologische ingrediënten van Overijsselse bodem. De activiteit was onderdeel van het project 'Zorg voor BIOverijssel op de kaart!' waarmee de provincie Overijssel de biologische landbouw op haar gronden wil stimuleren.


Daan van den Bosch van Dimence.

Maaltijden met een puur verhaal

De afgelopen jaren (Zorg voor BIOverijssel op de kaart ging in 2010 van start) is er bij een gestaag groeiend aantal zorginstellingen en ziekenhuizen in Overijssel sprake van interesse in het serveren van maaltijden met een 'puur, liefst ook regionaal, verhaal'. Met de jaarlijkse Week van de Smaak (eind september) als kapstok zijn er tijdens de projectperiode bij verschillende locaties activiteiten op touw gezet om de haalbaarheid van een regionale en biologische aanpak van de maaltijdvoorziening te beproeven. GGZ Dimence schaarde zich ook van meet af aan achter de doelstelling van het project. Chef-kok Daan van den Bosch was er 'als de kippen bij' toen hij de kans rook om, met ondersteuning vanuit het project, drie dagen lang biologische stamppotten op de kaart te zetten bij Dimence en het personeelsrestaurant van het Deventer Ziekenhuis. Hij bedacht hiervoor drie varianten; met spitskool, met pompoen, en de vertrouwde hutspot.


Proeven van de biologische pompoenstamppot in Deventer Ziekenhuis.

Biologisch van dichtbij

De activiteit betekende tevens een pril begin van samenwerking tussen AGF-leverancier Aalberts in Deventer met drie biologische telers uit de regio (De Haverkamp, Oosterwaarde en Overkempe) die samen voor de benodigde aardappelen en groenten zorgden. In aanvulling daarop zorgde Natuurslager Rob Rijks dat de stamppotten geserveerd konden worden met verschillende producten van het Vechtdalse varken.

Op 22 januari aanstaande vertellen de diverse betrokkenen meer over deze proef met regionale levering, tijdens een workshop op de BioVak, de jaarlijkse vakbeurs in Zwolle voor iedereen die betrokken is bij 'biologisch eten'. Daarbij komt ook de vraag aan de orde wat er nodig is om de beproefde werkwijze een structureel karakter te geven.

Voor meer informatie: Lasca ten Kate (Stichting Vriendelijke Keukens).

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven