
Abonneren
Vacatures
- Loodsmedewerk(st)ers Groente en Fruit
- Global Sourcing Manager
- Business Unit Manager Importeurs & Exporteurs
- Docent Teelt
- Buying Operations Manager (BOM Process)
- Bestuurslid
- Internationaal accountmanager Duitsland
- Manager Operations Ethiopia
- Quality controller
- Manager Packing Station
Top 5 - gisteren
- In memoriam Harmen Peters
- René Groenen en Gineke de Graaf nemen afscheid van biologisch-dynamische boerderij De Beersche Hoeve
- Amandelpasta en gemengde notenpasta in grote 'jubileumpotten'
- Biologisch akkerbouwer Douwe Monsma aan tafel bij onderhandelingen landbouwakkoord
- "Nederlandse leiders putten sterk uit de ervaringen in Denemarken bij het ontwikkelen van de markt"
Top 5 - afgelopen week
- Geitenhouderij De Molswaerd gaat van biologisch naar eco-vriendelijk
- John Arink speecht tijdens protest bij Rabobank
- Onkruidrobot maakt indruk op RTL-presentator Lodewijk Hoekstra
- Biologische paddenstoelenkwekerij zet deuren wijd open na nieuwbouw
- Roomijs van BD-landbouwer Tim Moerman in BinnensteBuiten
Top 5 - afgelopen maand
- Mestoverschot? Niet in de biologische sector
- Geitenhouderij De Molswaerd gaat van biologisch naar eco-vriendelijk
- De Wijndragers neemt het merk Van TON uit Zierikzee over
- Potgrond met turf funest voor natuurgebieden, maar alternatief lijkt moeilijk te vinden
- "Overheid beschermt mensen en natuur onvoldoende tegen schadelijke effecten van bestrijdingsmiddelen"
"Joris Lohman: "Promotie van ongezond eten is een groot gevaar"
Wat we eten bepaalt onze gezondheid. De effecten van ons voedingspatroon op gezondheid staan in de belangstelling: sommigen hebben het over een hype – zie het succes van 'de Voedselzandloper' van arts Kris Verburgh – maar het maken van de koppeling tussen voedsel en gezondheid is onmiskenbaar in opmars. Als kind wist je al dat moeder wilde dat je je spruitjes at, toch is het blijkbaar ontzettend moeilijk om 'de consument' aan de groenten en fruit te krijgen. Terwijl de zorgkosten de pan uitrijzen, ontstaat er consensus dat de oorzaak voor ziekten als diabetes en hart- en vaatziekten in ieder geval deels voedselgerelateerd zijn.
Onlangs schreef Asha ten Broeke in Trouw dat hoewel het Voedingscentrum anders beweert, het voor mensen met een laag inkomen vrijwel onmogelijk is om gezond te eten: groenten en fruit zijn te duur. Ik sprak een arts in opleiding over haar grote frustratie: kinderen die op jonge leeftijd al kampen met allerlei kwalen, simpelweg omdat ze leven op een dieet van frietjes en cake. Dan kan je alle medicijnen voorschrijven die je wil, maar is het vechten tegen de bierkaai.
Waarom krijgen we het niet voor elkaar om gezond te eten? Een grote rol hierin is weggelegd voor de voedselindustrie. Ja, de mens heeft een ingebakken voorkeur voor zoet, zout, vet, en veel. Dat komt goed uit: op een verwerkt voedselproduct – van snacks tot ontbijtgranen – is een veel grotere winstmarge te halen dan op een appel of een bloemkool. Voedselbedrijven buitelen over elkaar heen om nieuwe – zoet, zout en vette – producten op de markt te brengen. De voedselindustrie is een lucratieve markt, hoewel je zou denken dat de afzetmarkt een plafond kent: een mens kan per dag maar een bepaalde hoeveelheid (kilo) voedsel eten. Geen zorg, voor elk moment van de dag wordt wel een nieuw (snack)product bedacht. Het gaat er niet zozeer om wat de voedingswaarde of zelfs smaak van een product is: er worden miljarden euro's marketinggeld gepompt in het promoten van producten die – laten we eerlijk zijn – niemand nodig heeft. Het is een ware veldslag om de schappen van de supermarkt.
Diezelfde supermarkt doet ook een duit in het zakje. De prijsbewuste consument is opzoek naar de goedkoopste kipfilet of fles cola: elke supermarkt wil de goedkoopste zijn in deze artikelen. Dat gestunt moet ergens terugverdiend worden: op de groenten- en fruitafdeling. Hoewel er op een krop sla maar enkele centen worden verdiend door de boer, is het 'goedkoper' om cola te drinken dan om sla te kopen.
Welke instrumenten zijn er om hier tegenwicht aan te bieden aan dit alles? Via het landbouwbeleid worden boeren ondersteund om groenten en fruit te produceren. Helaas is het beleid historisch gezien ontworpen op zoveel mogelijk produceren, en niet per sé op gezondheid. Niet zo lang geleden ging veel geld naar de productie van suiker, en vandaag de dag worden de zuivel- en de vleesindustrie (indirect) gesteund. Om te zeggen dat het landbouwbeleid zoet, zout en vet meer in de hand werkt dan gezond gaat misschien ver, maar echt tegenwicht bieden om groenten en fruit aan de man te krijgen doet het ook niet.
Al deze elementen samen zorgen ervoor dat een simpele levenswijsheid als 'eet je spruitjes op, daar wordt je groot en sterk van' helemaal niet zo makkelijk op te volgen is. Mensen worden ziek van wat ze eten, en de samenleving draagt de (zorg)kosten. Het goedkoper maken van spruitjes via het landbouwbeleid is niet de enige oplossing, maar het zou wellicht imago en de effectiviteit van het landbouwbeleid ten goede komen. Dat je eigen koelkast en keuken deels het medicijnkastje en de apotheek kunnen vervangen, zou als muziek in de oren moeten klinken.
Joris Lohman
Bron: Het Eetcafé
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-05-24 Lokaal assortiment is booster voor zelfstandige supermarkten en lokale economie
- 2023-05-22 "Alle landbouw en afzet biologisch verschaft duidelijkheid voor iedereen"
- 2023-05-19 "Ik wil een bijdrage leveren aan een heel ander voedselsysteem"
- 2023-05-16 Diny van der Klis wil het stokje doorgeven in Oudewater
- 2023-05-11 Amerikaanse biologische voedselverkoop overschrijdt 60 miljard dollar in 2022
- 2023-05-10 Alnatura in Darmstadt heeft beste biologische groenten- en fruitafdeling van Duitsland
- 2023-05-09 Ekoplaza België ziet duidelijke terugval in verkoop, maar: "potentieel van bio is groot"
- 2023-05-05 Prijsverlagingen Lidl in onder andere biologische groenten
- 2023-05-05 Doornik verwelkomt gloednieuwe Bio-Planet
- 2023-05-03 Holland & Barrett snelste stijger in de retailbranche
- 2023-05-02 Duurzamere voeding blijft aan belang winnen: +11% in 2022
- 2023-05-01 Grote berg compost blikvanger tijdens 'stronteigenwijs' voorjaarsspektakel
- 2023-05-01 Reorganisatieplan SuperBioMarkt goedgekeurd
- 2023-04-28 Duitse supermarkt Alnatura geeft scholieren korting
- 2023-04-25 "Dennree neemt resterende basic-winkels in Oostenrijk over"
- 2023-04-25 Planet Organic-oprichter keert terug om reddingsoperatie te leiden
- 2023-04-20 Bio Top 40: standaard biologisch voor extra areaal
- 2023-04-20 Sainsbury's doet last-minute bod op Planet Organic
- 2023-04-19 Geslaagde eerste jonge bio-winkeliersbijeenkomst; aan de slag met collegiale toetsing
- 2023-04-18 "Holland & Barrett in gesprek over reddingsbod op Planet Organic"