Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oerwoudvrije biologische kaas blijvend op de markt

De oerwoudvrije kaas onder de naam 'Kleine Hoefprint' blijft op de markt. Dat maken Milieudefensie, Jongeren Milieu Actief (JMA) en kaasmaker Aurora vrijdag 13 december bekend.

Kaasmaker Aurora ging in op de uitdaging van Milieudefensie en JMA om kaas te maken van melk waarbij melkkoeien geen Zuid-Amerikaanse soja gevoerd krijgen. Om ruimte te maken voor de sojateelt in Zuid-Amerika verdwijnt daar op grote schaal oerwoud. Milieudefensie en JMA deden een openbare 'bestelling' waarbij ruim 12.000 bestellingen van een gegarandeerd oerwoudvrije kaas werden gedaan. Aurora voerde de bestelling uiteindelijk uit in juni dit jaar. Nu neemt de kaasfabriek de duurzame kaas structureel in productie.


Van mondiaal naar regionaal

Milieudefensie is blij dat kaasfabrikant Aurora Kleine Hoefprint kaas blijft aanbieden. "Op deze manier blijven ze de vraag maar Europese veevoergewassen stimuleren," aldus Jacomijn Pluimers, campagneleider duurzaam voedsel van Milieudefensie. "Door te werken aan eiwitrijke veevoergewassen als soja, lupine of luzerne op Europese akkers kunnen we de druk op de natuur in Zuid-Amerika verminderen. Bovendien hebben deze gewassen ook een positief effect op de bodem hier."

Kansen op de markt

Directeur Harry ten Dam van Aurora is blij met zijn nieuwe kaas. "Wij zijn in staat om met dit product onze melkveehouders een betere prijs te geven. Als tegenprestatie verduurzamen zij hun veevoer." Kleine Hoefprint kaas krijgt een label met daarop het logo van de Kleine Hoefprint-campagne. Ten Dam: "De campagne van Milieudefensie en JMA liet zien dat duizenden consumenten producten wensen die echt lokaal geproduceerd zijn. Wij zien kansen in deze markt."

Vanaf heden is de Kleine Hoefprint kaas verkrijgbaar via de webshop van Aurora en vanaf februari 2014 via de natuurvoedingsgroothandel De Nieuwe Band.
Publicatiedatum: