Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Johan Bakker verwacht omzet van 60 miljoen euro

December lijkt te inspireren tot meer bio-boodschappen

Rond de feestdagen worden er veel biologische boodschappen in huis gehaald. In december eten de mensen meer samen en willen ze iets lekkers en verantwoords op tafel.

Johan Bakker, samensteller van de jaarlijkse Monitor Duurzaam Voedsel, verwacht dat alleen al in de supermarkten deze maand voor zo'n 60 miljoen euro biologisch wordt gekocht. Johan: "In de afgelopen jaren groeide biologisch telkens met dubbele groeicijfers. Dat zullen we in 2013 waarschijnlijk niet halen, maar de groei van biologisch blijft hard gaan." Volgens Bakker gaat het om bewust koopgedrag en is de keuze voor biologisch van blijvende aard. Van een hype is geen sprake. "Tijdens of dankzij de recessie gaat de groei van biologisch door."

Volgens ondernemers in de biologische sector is december vooral een topmaand. Bas Derksen, van slagerij De Groene Weg in Nijmegen: "Het mag iets meer kosten voor de feestdagen, onze klanten zijn op zoek naar kwaliteit en smaakvolle producten. Daarom komen ze bij ons. Dat alles biologisch is, is voor deze mensen mooi meegenomen." De slagerij van Derksen hoort bij de top van Nederland. Het bedrijf werd onlangs bekroond met twee sterren in een nationale slagerijverkiezing, waar reguliere en biologische slagers aan meededen. Klik hier voor meer informatie.

Biologische wijn is een andere hardloper in december. Derrick Neleman van By the Grape bevestigt dat de vraag naar mooie kwaliteitsproducten groot is. Derrick: "Tijdens de feestdagen schenk je meestal geen wijn van 3 euro per fles, maar zoek je een wijn die mooi combineert met het gerecht. Voor ons is december daarom één van de belangrijkste maanden in het jaar." By the Grape werd laatst gekozen tot Beste Wijnwinkel van Nederland mede vanwege de focus op biologische en fairtradewijnen van kleine wijnboeren met een bijzonder verhaal. De wijnen zijn online te bestellen en te koop in de drie vestigingen van By the Grape in Amsterdam, Utrecht en Velp. Het assortiment biologische huiswijnen wordt verkocht in een aantal biologische speciaalzaken. Zie: www.bythegrape.nl.

In veel supermarkten kom je de biologische producten van Bio+ tegen. Henk Gerbers licht toe waarom de vraag aan het eind van het jaar toeneemt: "De periode rond de feestdagen is ook een tijd van bezinning. Naast lekker eten en samen genieten met familie en vrienden denken mensen na over hun stijl van leven en wat ze meer kunnen doen voor de medemens, het milieu en de eigen gezondheid. En dat verhoogde bewustzijn draagt bij aan de groei van biologisch." In december kun je trouwens de Groene Kerstman van Bio+ tegen het lijf lopen, zie dit YouTube-filmpje:Bron: website Bionext
Publicatiedatum: