Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bio-melkveehouder Koopman krijgt eervolle vermelding Uiergezondheids Award

Wichert Koopman is dan wel geen prijswinnaar geworden, maar voelt wel erkenning dat hij als biologische veehouder één van de 9 genomineerden was voor de jaarlijkse Uiergezondheid Award (voorheen UGCN Award). Het biologisch melkveebedrijf uit Randwijk was voorgedragen door Dierenartspraktijk Lingehoeve uit Lienden.

De Uiergezondheids Award werd woensdag 4 december uitgereikt aan 3 melkveehouders die een goede prestatie hebben geleverd op het gebied van uiergezondheid.

Wichert eindigde niet in de top 3, maar viel wel op bij de jury met een zeer laag antibioticagebruik en bijzonder weinig gevallen van uierontsteking. Voor uiergezondheid wordt op zijn biologische bedrijf sinds 2007 helemaal geen antibiotica meer gebruikt. In 2012 lag het aantal dierdagdoseringen op 0,39 en de afgelopen 12 maanden op 0,21. Wichert: "Het antibioticagebruik kan nog verder naar beneden. De laatste jaren heb ik alleen nog antibiotica ingezet bij een keizersnede, longontsteking bij de kalveren en tussenklauwontsteking bij de koeien. In samenspraak met mijn dierenarts enten we de jonge kalveren nu tegen pinkengriep. Ook zijn aanpassingen gedaan aan de huisvesting. Dat lijkt tot nu toe succesvol. Tussenklauwontsteking is in de herfst op ons bedrijf nog wel echt een probleem. Ervaringen met alternatieve behandelingen zijn wisselend."Wichert kreeg van de jury een Eervolle Vermelding en viel niet in de prijzen omdat andere bedrijven een lager melkcelgetal scoorden (en een hoger antibioticagebruik). De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het Uiergezondheidsteam van Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). De jury keek naar concrete verbeteringen die de veehouders hebben doorgevoerd. Met name de motivatie bij de voordracht en 'het verhaal' van de melkveehouder telden mee.

Gidi Smolders is (na zijn pensionering bij ASG-WUR) nog extern medewerker van de WUR. Gidi: "In de afgelopen jaren 2006–2011 zijn er van 100 biologische bedrijven al veel gegevens verzameld over hun antibioticagebruik. Wichert is geen uitzondering in de biologische landbouw. In onze inventarisatie hadden wij in de afgelopen jaren al 22 Bedrijven die minder dan 0,25 dierdagdosering gebruiken, per koe inclusief jongvee. Uit andere cijfers bleek dat 54% van de deelnemende biologische bedrijven ook niet meer selectief antibiotica gebruikte bij uiergezondheid. Er is in de biologische landbouw al veel ervaring met antibioticavrije bedrijfssystemen."

Voor meer informatie:

Wichert Koopman
Boerderij Opneij
Randwijk
06 28142897
www.degroenekring.nl
Publicatiedatum: