Onlangs kregen leerlingen klas 3 VMBO van CSG Comenius, locatie Zamenhof in Leeuwarden les over biologisch voedsel. De leerlingen volgen allemaal de richting Consumptief Breed, een praktijkgerichte horeca opleiding. Er kwamen speciaal twee experts op het gebied van biologisch voedsel om een workshop te verzorgen. Na het theoretische deel konden de leerlingen zelf de handen uit de mouwen steken. Ze maakten allemaal een biologisch broodje hamburger speciaal.
Twee afgevaardigden van het Frysk Eko Produkt, Greetje Visser van de Friese Marktslager en Marieke Engwerda van Bioweb, hebben de leerlingen door middel van een presentatie uitgelegd wat biologisch vlees is en hoe biologische groentes worden verbouwd. "Geweldig om te zien en te horen hoe belangrijk deze kinderen bijvoorbeeld dierenwelzijn vinden", vertelt een opgewekte Greetje Visser.
Na het theoretische deel gingen de leerlingen in het zeer goed uitgeruste kooklokaal aan de slag met het maken van hun eigen broodje hamburger. Natuurlijk volledig met Fryks Eko Produkten zoals vlees van de Friesche Marktslager, veldsla van Jochum de Boer en broodjes van Bakker Bolhuis.
Docenten van CSG Comenius hadden deze dames uitgenodigd, omdat de school is benaderd door de Friese Milieu Federatie om mee te werken aan een nieuw receptenboek vol biologische en verantwoorde gerechten. Het is de bedoeling dat leerlingen nieuwe recepten gaan bedenken met eerlijke producten. Een deel van de recepten zal worden opgenomen in het receptenboek.
Volgens Marieke Engwerda is het goed dat de school aandacht wil geven aan biologisch voedsel. Leerlingen leren zo dat je bewust kunt kiezen voor producten die op een verantwoorde manier zijn geproduceerd. Ondanks de opkomst van biologisch eten en nieuwe ideeën op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen is het goed om jonge mensen op school bij dit onderwerp te betrekken.
"Wellicht komen er andere tijden waarin eerlijk voedsel de nieuwe standaard is", denkt Harmen Jorritsma, begeleidend docent.
Voor meer informatie: www.fryskekoprodukt.nl
Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- "Ik dacht eigenlijk dat dit in ons kleine land niet mogelijk was"
- Veiligheidswaarschuwing Pure Goat Company Volledige Zuigelingenvoeding 1, 800 gram
- Biologische melkprijs Eko-Holland stijgt met 2 euro
- Mimo: Biologische chocolate-chipkoekjes om af te bakken
- "Het beleid ter ondersteuning van de biologische landbouw in Frankrijk blijft ontoereikend"
Top 5 - afgelopen week
- Patty Brard weggestuurd van bio-boerderij op Ibiza
- Tweede Kamer: "Ondersteun biologische koplopers in stikstofaanpak"
- Fotoreportage: Jubileumjaar De Groene Passage feestelijk afgetrapt met Zomermarkt
- Anders Invest Food & Agri fonds participeert in Horizon Natuurvoeding
- De Speld steekt de draak met biologisch
Top 5 - afgelopen maand
- In memoriam: Frans baron van Verschuer
- "We zeiden tegen elkaar: als we dit doen, dan gaan we voor 100% biologisch"
- John Arink gaat discussie aan met Henk Bleker bij Humberto op RTL4
- Patty Brard weggestuurd van bio-boerderij op Ibiza
- Ronald van Marlen spreekt Rabobank-aandeelhouders aan op verantwoordelijkheid voor 'landbouwpuinhoop'
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-07-01 2,1 miljoen euro voor versnelde uitrol platform met recepten op maat
- 2022-07-01 Maria Geuze nieuwe directeur Slow Food Youth Network Nederland
- 2022-06-30 Anders Invest Food & Agri fonds participeert in Horizon Natuurvoeding
- 2022-06-30 Dutch Seaweed Group en Seaweed Food Solutions gaan samenwerken
- 2022-06-29 Nieuw laboratorium TLR op Dutch Fresh Port geopend
- 2022-06-24 Bezoekersaantallen Floriade blijven sterk achter
- 2022-06-24 De Smaakspecialist investeert in zeewier en neemt de activiteiten van Seamore over
- 2022-06-23 Vogelaar Vredehof mag na aanpassingen uitbreidingen
- 2022-06-22 Belgisch vorstenpaar bezoekt BelOrta bij de start hoogseizoen Belgisch zachtfruit
- 2022-06-22 Uit de oude doos: Boerenprotest
- 2022-06-21 Officiële opening Agro Duiveland
- 2022-06-17 Veertigjarig jubileum voor de grootste internationale bio-vereniging Naturland
- 2022-06-17 "We zeiden tegen elkaar: als we dit doen, dan gaan we voor 100% biologisch"
- 2022-06-16 Spack produceert eigen bio-kokosolie in Vietnam
- 2022-06-15 Jürn Sanders is de nieuwe voorzitter van FiBL Europe
- 2022-06-14 Zweeds bio-keurmerk ontwikkelt nieuwe doelstellingen
- 2022-06-13 Zonnepanelen op Odin-DC in Marum
- 2022-06-10 Utrechtse start-up LOOS wil opschalen
- 2022-06-09 Raad van bestuur VLAM herbenoemd
- 2022-06-08 TerraSana introduceert nieuw en herkenbaar design voor ruim 400 producten