Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mariënwaerdt is ZeldzaamLEKKER

Sinds ruim een jaar houdt landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in het Gelderse Beesd Lakenvelders. Dit bijzondere rund kreeg onlangs nog de eerste plaats toegekend van de smaakjury van NieuwVers, met Felix Wilbrink van de Telegraaf als voorzitter. Voor de inzet van het landgoed voor de Lakenvelders ontving Mariënwaerdt op 3 december de erkenning als ZeldzaamLEKKER centrum van de SZH. "Als ambassadeur van de Lakenvelder geven jullie dit bijzondere ras een gezicht", aldus SZH-voorzitter Geert Boink.


Frans baron van Verschuer en SZH-voorzitter Geert Boink.

Heerlijkheid Mariënwaerdt is het 20e bedrijf in Nederland dat de ZeldzaamLEKKER- erkenning in ontvangst mag nemen. Bij ZeldzaamLEKKER, een initiatief van Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH), staan de producten van Oudnederlandse zeldzame rassen centraal. Andere diersoorten van aangesloten bedrijven zijn bijvoorbeeld de Bonte Bentheimer, de Blaarkop en het Drents Heideschaap. "Wij promoten niet zozeer meer productie van deze zeldzame dieren, maar zetten ons in de dieren weer een nuttige en zichtbare plaats te geven in de maatschappij", vertelt Boink. Vanouds waren Lakenvelders de runderen die op landgoederen gehouden werden. Met hun bijzondere kleurpatroon waren ze een sieraad voor de parken rond een landhuis. Het werden dan ook parkrunderen genoemd. Deze runderen zijn fijngebouwd, sierlijk en sober. Bovendien is het vlees van deze runderen van bijzondere kwaliteit. "De fijne structuur van het Lakenveldervlees is bijzonder smaakvol", vindt Frans van Verschuer. "Het vlees is ook enorm in trek merken we in de Landgoedwinkel en Brasserie Marie waar het Lakenveldervlees op het menu staat."

Tweede bloesem

"Als schatbewaarder van levend erfgoed heeft Mariënwaerdt goud in handen", meent Boink. Heerlijkheid Mariënwaerdt zet de Lakenvelders in voor natuurbegrazing op het landgoed en vermarkt het vlees in de Landgoedwinkel en de horecagelegenheden. Zo draagt het landgoed bij aan het in stand houden van de Lakenvelder. De producten van de Lakenvelders van Mariënwaerdt zijn onderscheidend, op duurzame wijze tot stand gekomen en de herkomst van het vlees is helder en transparant. Met hun mooie en bijzondere uiterlijk – getypeerd door het witte 'laken' over de romp - zijn de Lakenvelders bovendien bepalend voor de uitstraling van het landgoed. Van Verschuer: "Onze Lakenvelders, inmiddels een kudde van ruim 50 dieren, lopen tot in november op een perceel dat goed zichtbaar is voor wandelaars en fietsers. Toen ze er net stonden werd er in het dorp gekscherend gezegd dat zij onze tweede bloesem zijn. In de bloesemperiode is het namelijk enorm druk op het landgoed. Op mooie dagen zijn er inderdaad heel veel bezoekers die naar de Lakenvelders komen kijken en ze fotograferen. Het predikaat dat we nu krijgen van ZeldzaamLEKKER is voor ons de bevestiging dat onze keuze voor de Lakenvelder goed is geweest."
 
Voor meer informatie: www.zeldzaamlekker.nl, www.marienwaerdt.nl
Publicatiedatum: