Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Deze reis geeft me enorm veel energie"

Hein Voss bezoekt Indiase biologische fairtrade katoenboeren

Tholen - Hein Voss van H3P Motives heeft in november een reis naar India gemaakt. Hij is onder meer een paar dagen in de binnenlanden bij lokale biologische fairtrade katoenboeren geweest. "Dit was wederin een geweldige ervaring en ik heb weer veel bijgeleerd over de bio-katoenteelt. Deze reis geeft me enorm veel energie. Voor mij is nu bevestigd dat alle schakels in de ketens zich netjes aan de regels houden en waar dit kan gaan ze zelfs nog een stap verder", aldus Hein. H3P Motives is een groothandel in duurzame kleding. In 2010 is de groothandel met haar eigen eerlijke en duurzame kledingmerk RE-5 gestart. Terwijl Hein in India was won H3P Motives overigens geheel onverwachts de Max Havelaar award voor Beste Fairtrade Innovatie 2013.


Hein in gesprek met één van de katoenboeren.

Hein had niet eerder de kans gehad om zo diep in de Indiase keten te kunnen kijken. "Daarom vond ik het erg belangrijk om dit nu eens te doen. Ik wilde zelf graag een met eigen ogen zien of het echt allemaal wel klopt. Ik heb het hele proces nu gezien, van de bron tot aan het eindproduct. Het is erg mooi om te zien hoe dankbaar de mensen zijn dat wij deze duurzame keuzes maken. "Hij geeft aan dat het wel een intensieve tocht was: "Dit was een hele onderneming. Na een reis van 15 uur met de nachttrein gingen we met de auto de binnenlanden in en hebben we het laatste stuk zelfs moeten lopen om de tribals te bereiken."


Chetna Organic

Zijn trip naar de binnenlanden werd mogelijk gemaakt door Chetna Organic, de begeleidende organisatie voor de biologische fairtrade katoenboeren. Bij deze organisatie zijn zo'n 15.000 kleine zelfstandige boeren aangesloten. "In een dorpje had ik op een gegeven moment een ontmoeting met een groepje katoenboeren. Zij zijn er zichtbaar trots op dat ze deel mogen nemen aan het Chetna-project." Hein vertelt dat Chetna ook les geeft aan boeren. "Ze doen er alles aan om de boeren te helpen om op een klein stukje land een maximale katoenopbrengst te realiseren. Ze lieten me bijvoorbeeld zien hoe in een bio-veld andere beplanting tussen de katoenplanten gezet zijn om deze te beschermen tegen insecten."Hein heeft ook een kijkje mogen nemen in het ontwikkelcentrum van Chetna Organics. "Ze zijn daar echt op een heel natuurlijke manier aan het kijken hoe ze de boeren kunnen helpen bij hun biologische teelt en het verhogen van de opbrengst. Ze leren de boeren deze methodes vervolgens aan." Verder heeft Hein een schooltje bezocht die gebouwd is met behulp van onder andere de fairtrade-premie die de boeren krijgen. "Chetna heeft er ook voor gezorgd dat iemand van het dorp is opgeleid tot leraar. Inmiddels geeft deze jongeman daar nu les aan de kinderen."


Hein inspecteert wat vers geoogst katoen.

Oogst, verwerking, ververij

De katoenoogst was net gestart toen Hein in India. "De eerste pluk werd gedaan. Inmiddels is de oogst in volle gang. Mooi om ook daarvan het nodige mee te krijgen." Hein heeft tevens een bezoek gebracht aan een katoenverwerker. Ze waren daar het pand en productiecapaciteit aan het uitbreiden. Dit kon goed in deze wat rustigere periode, ze waren immers aan het wachten op de nieuwe oogst."Bij de ververij keek Hein ook zijn ogen uit. "Deze GOTS-gecertificeerde faciliteit werkt zowel met conventioneel als biologisch katoen. Ik heb nu met eigen ogen gezien hoe secuur ze hiermee omgaan. De verftrommels worden tussendoor steeds helemaal schoongespoeld." De fabriek waar uiteindelijk de kleding wordt gemaakt, wordt gerund door de derde generatie. Zij verwerken alleen maar fairtrade en biologisch katoen.Voor meer informatie:

Hein Voss
H3P Motives
Tasveld 59
3402 SM IJsselstein
030 7854703
[email protected]
www.h3pmotives.eu
www.re-5.nl