Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rechter: Dwangsom biologische varkenshouder voor illegale mestlozing terecht

Het waterschap Aa en Maas stond in het recht om een last onder dwangsom op te leggen aan een biologisch varkenshouder in het Brabantse Zeeland. Dat bepaalde de rechtbank in Den Bosch in een procedure die de varkenshouder had aangespannen. Bij elke illegale lozing van mest met water mag het waterschap de boer een dwangsom van 5.000 euro opleggen tot een maximaal bedrag van 250.000 euro.

In februari van dit jaar zag een opsporingsambtenaar van het waterschap dat met een gierton bij het bedrijf afvalwater werd geloosd op het oppervlaktewater. De varkenshouder beweert dat de gierton van zijn bedrijf ontvreemd was en dat hij de lozing niet zelf heeft verricht.

De rechter vindt dat het waterschap de boer terecht als overtreder heeft aangemerkt omdat de lozing aan hem moet worden toegerekend. De lozing is immers verricht met zijn trekker met gierton die onafgesloten op het terrein van het bedrijf stond. Wanneer de boer stelt dat in de omgeving van zijn bedrijf vaker goederen worden gestolen, vindt de rechter dat de boer, in het geval hij niet zelf mest heeft geloosd, tekort is geschoten om te voorkomen dat het kon gebeuren.

Omdat de last onder dwangsom is opgelegd naar aanleiding van een concrete overtreding en om herhaling te voorkomen, is geen sprake is van een preventieve last onder dwangsom. Het waterschap heeft naar de mening van de rechter voldoende aannemelijk gemaakt dat er gevaar voor herhaling van de overtreding bestaat.

Klik hier voor de volledige uitspraak van de rechtbank.

Bron: Rechtbank Oost-Brabant via AgriHolland
Publicatiedatum: