Innovatieve testmethode voor voorspellen van zwarte vlekken

Belangstelling StoreNSure Peen-test groot

NSure lanceerde op de Biologische Velddag in september met trots een innovatieve testmethode voor het voorspellen van zwarte vlekken. Agrifirm Plant en NSure zijn gestart met het testen van peen op diverse centrale bemonsteringslocaties. Er is een grote belangstelling voor de test die het risico op het ontstaan van zwarte vlekken tijdens de bewaring in peen kan voorspellen. De test is te bestellen bij Agrifirm Plant voor 128 euro.

Voor uitvoering van de test is een klein beetje wortelsap nodig. Daarmee verschaft de wortelteler de bedrijfszekerheid dat hij op het juiste moment in de logistieke keten stapt. Door gebruik te maken van de test kan de teler financiële schade veroorzaakt door schimmels voorkomen.Bij de oogst zijn de schimmels die de zwarte vlekken veroorzaken nog niet zichtbaar maar al wel aanwezig. NSure meet de activiteit van de genen die bij de infectie door schimmels actief worden en kan de teler op deze manier inzicht geven in het risico dat een partij wortels op zwarte vlekken loopt.
 
Voor de StoreNSure Peen-test wordt door medewerkers van Agrifirm Plant met behulp van een sapcentrifuge het sap uit een monster gehaald. Het sap wordt via een FTA-kaartje verstuurd naar NSure waar vervolgens in het laboratorium genetische analyse plaatsvindt. Aan de hand van de laboratoriumanalyse wordt een partij ingedeeld in de risicocategorieën geen, gemiddeld of hoog. Met de uitslag kan een teler desgewenst anticiperen op de bewaarduur en afzetplanning van de bemonsterde partij.

Voor vragen of deelname kunt u contact opnemen met Agrifirm Plant: 088 4881210. 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.