Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Focus vrijwilligersprojecten natuur- en landschapsbeheer op groen in de stad en biodiversiteit

Uitreiking prijsvraag Groen en Doen 2013

De finale van Groen en Doen stond in het teken van de verdeling van 100.000 euro onder 8 vrijwilligersprojecten die zich inzetten voor natuur- en landschapsbeheer. Op 27 november was de uitreiking en werden de 3 hoofdprijswinnaars bekend gemaakt tijdens een feestelijke en leerzame bijeenkomst op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd.

Gaan voor meer groen

Groen en Doen is een programma van het ministerie van Economische Zaken waarbij in twee jaar tijd vier miljoen euro wordt geïnvesteerd in (opleidings-)projecten voor de inzet van vrijwilligers bij natuur- en landschapsbeheer. De prijsvraag is onderdeel van het programma. Dit jaar hebben ruim 50 projecten zich aangemeld voor de prijsvraag. Het viel op dat 'groen in de stad' en biodiversiteit populaire thema's zijn onder de inzendingen. In 6 weken tijd zijn ongeveer 20.000 stemmen uitgebracht. Na deze spannende online stemronde mochten de 8 populairste projecten hun plannen uitwerken en voorleggen aan de jury. Op 27 november kwamen de jury en deelnemers bij elkaar. Initiatiefnemer van Groen en Doen, oud CDA-Kamerlid Ger Koopmans, was aanwezig om de drie hoofdprijswinnaars bekend te maken.

Hoofdprijswinnaars Groen en Doen

De projectplannen moesten aan strenge voorwaarden voldoen. Niet alleen moesten de indieners duidelijk aangeven wat zij met 25.000 euro zouden willen doen, er werd ook beoordeeld of de plannen realistisch en haalbaar waren. Jurylid Chris Braat over de finalisten: "Het niveau van de plannen ligt zo hoog en de projecten zijn allemaal op een bijzondere manier van grote waarde voor de natuur in Nederland. Het is ontzettend moeilijk om hieruit te kiezen." Dat kiezen is uiteindelijk gelukt. Het Miljoenenlijntje, De Groene Visite en Een Dak boven het hoofd van meester Gert gaan met 25.000 euro naar huis. Feodor van Heur van Het Miljoenenlijntje deed vorig jaar ook mee en vertelt: "We zijn ontzettend blij dat we dit jaar opnieuw hebben meegedaan. De feedback van de jury vorig jaar heeft ons echt geholpen onze plannen te verbeteren." Het Miljoenenlijntje is al 25 jaar een begrip in Limburg en de vrijwilligers zijn al die jaren op eigen kracht actief. Het prijzengeld is bedoeld voor een natuur en cultuur leerpad langs de spoorlijn en het vernieuwen van hun materieel.


Tweede prijs

De deelnemers aan de prijsvraag kregen de opdracht om in hun projectplannen ook een plan ter waarde van 5.000 euro op te nemen, voor het geval ze niet tot de hoofdprijswinnaars zouden behoren. Vijf projecten wonnen dit bedrag om toch een deel van hun plan uit te kunnen voeren. De winnaars van 5.000 euro zijn Hotspot Hutspot, Blij met Bijen, Tuinen de Kaardebol, Vernieuwing van de Ossenbeemd en Egeltuin of Tegeltuin. "We gingen natuurlijk voor een van de hoofdprijzen, maar we voelen ons alsnog gesteund in onze plannen en kunnen met 5.000 euro een goede start maken. Met dit bedrag gaan we een voorbeeld-bijentuin inrichten", aldus Maike Nelissen van Blij met Bijen.

Over Groen en Doen

Groen en Doen bestaat behalve uit een prijsvraag ook uit een budget voor zes grote landelijke natuurorganisaties en een voucherregeling voor opleidingsactiviteiten voor vrijwilligers. Zo zorgt Groen en Doen niet alleen voor meer actieve vrijwilligers die een belangrijke bijdrage leveren aan het behoud van natuur- en landschapsbeheer in Nederland, maar ook voor een impuls aan kennisontwikkeling. Inmiddels hebben Groen en Doeners aan meer dan 1500 projecten gewerkt. Groen en Doen past in het voornemen van staatssecretaris Dijksma om natuur een plek te geven midden in de samenleving. Voorjaar 2014 brengt ze de natuurvisie uit met ook uitgebreide aandacht voor initiatieven uit de samenleving en de rol die de overheid daarbij kan spelen.
Publicatiedatum: