Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

BD-melkveehouders Jan en Connie Rutte lichten koeienmelkproces toe in blog

Biologisch-dynamische melkveehouders Jan en Connie Rutte schrijven regelmatig een blog voor de website van Zuiver Zuivel. Op hun bedrijf in Zaandam houden ze ongeveer 75 melkkoeien met bijbehorend jongvee en stieren. Dit keer gaat de blog over het melken van de koeien:

Koeien melken
Eén van de dingen die dagelijks terugkomen op een melkveehouderij is natuurlijk het melken. 's Morgens en 's avonds moet dat gebeuren, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar.

Het wordt nog wel eens gevraagd of we dat met de hand doen. Nou, dat tijdperk is wel voorbij. Hoewel het nog geen 50 jaar geleden is dat het nog werd gedaan. Zowel mijn vader als mijn schoonvader molken vroeger met de hand, gezeten op een melkkrukje. Toen molken ze natuurlijk geen 60 koeien maar het was wel hard werken. Alles werd met de hand gedaan op de boerderij. En het landwerk werd met paard en wagen en met de plat gedaan. Een plat is het Westzaanse woord voor praam. In dit waterrijke gebied werd die ook heel veel gebruikt.Wat het melken betreft, nu doet de melkmachine dat. Wat niet betekent dat je er niks meer voor hoeft te doen, integendeel. Op de oude boerderij stonden de koeien in een grupstal. Als er gemolken moest worden moest je van koe naar koe met het melkstel. En bij elke koe door de knieën, je bleef er wel lenig bij.

Negen jaar geleden zijn we hier komen wonen. Toen is alles nieuw gebouwd, het huis, de schuur en de stal. Om te melken staat Jan nu in een melkput. Die is precies op zijn werkhoogte gebouwd,zodat hij goed bij de uiers van de koeien kan om te melken.

De koeien komen aan een kant binnen en staan dan aan elke kant van de put op een rij. Er kunnen aan beide kanten 6 staan. Het is een zogenaamde visgraatmelkstal. De koeien staan een beetje schuin met hun koppen naar de muur. Daardoor kun je makkelijk bij het uier om het melkstel eronder te hangen. Dat gaat allemaal vrij snel. En als een koe 'uit' is, als er geen melk meer uit komt, dan gaat het melkstel er vanzelf af. Dat is de automatische afname. Dat was er vroeger ook niet, dan moest men zelf aanvoelen wanneer een koe uit was. Wat melken betreft zijn we er hier wel op vooruit gegaan. Er is in de loop der jaren wat automatisering betreft, ook in de melkveehouderij, heel veel veranderd. Er zijn zelfs, al jaren, melkrobots. Mijn broer heeft vorig jaar een melkrobot aangeschaft. Het is indrukwekkend om te zien hoe zo'n robot werkt.

Een vooruitgang bij ons is dat we een paar jaar geleden een krachtvoerdoseersysteem in de melkstal hebben. Daarmee worden de koeien in de melkstal biks gevoerd. Daarmee worden ze dan als het ware de melkstal ingelokt, ze vinden biks namelijk erg lekker, daar willen ze wel voor komen. Voordat we dit systeem hadden moesten we de koeien elke keer de melkstal in jagen. Bij de eerste rondjes kwamen ze nog wel vanzelf binnen maar daarna was dat wel over. Ze moesten dan even geholpen worden. Dat kostte heel veel tijd. Nu is dat gelukkig anders en duurt het melken niet meer zo lang als voorheen. Zo'n melkinstallatie vergt ook het nodige onderhoud. Daarvoor hebben we een onderhoudsabonnement afgesloten met de dealer van de melkinstallatie. Dan komt er eens per jaar een monteur voor een rigoureuze onderhoudsbeurt. Alles wordt uit elkaar gehaald, nagekeken en gekeurd. Wat niet meer goed is wordt vervangen. Dit wordt allemaal grondig gedaan en dat moet ook. Je moet namelijk geen problemen krijgen als je aan het melken bent. Als dat wel gebeurt is het meestal op een dag dat het net niet goed uitkomt, zoals met kerst of iets dergelijks. Dan kun je gelukkig wel de dealer bellen die dan de monteur stuurt die dan dienst heeft. Gelukkig gebeurt het niet zo vaak, juist vanwege het goede onderhoud en kunnen we gewoon lekker blijven melken.

Voor meer informatie: www.zuiverzuivel.nl
Publicatiedatum: