Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Albert Jan Maat van LTO Nederland:

"Duitse stap naar minimumloon is doorbraak"

De stap die in het nieuwe regeerakkoord in Duitsland is gezet naar de invoering van een minimumloon is volgens LTO Nederland een doorbraak. "Dat voor de sterkste economie van Europa nu dit besluit is genomen, is goed voor de interne markt en gelijkere concurrentieverhoudingen in Europa", reageert voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland.

CDU, CSU en SPD werden het eens over een wettelijk minimumloon van 8,50 euro per uur, al geldt tot 2017 nog wel een overgangsperiode. Maat is ook positief omdat op sociaal terrein zaken beter worden geregeld en de ruimte op uitbuiting van mensen en schijnconstructies met arbeid wordt beperkt. Hij noemt arbeid een essentieel onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen: "Dat behoort het in internationaal verband ook te zijn."

Eerder dit jaar werd in de Duitse deelstaat Nedersaksen al besloten een minimumloon in te voeren voor de vleesindustrie. "Het kwam voor dat mensen voor vier of vierhalve euro per uur werkten, terwijl de slachterijen in ons land op dezelfde Europese markt opereren. De verschillen in beloning worden nu kleiner en dit geldt straks ook voor sectoren als bijvoorbeeld de tuinbouw en champignonteelt", aldus Maat.

De LTO-voorzitter heeft zich de afgelopen jaren in politiek Den Haag en ook in Brussel sterk gemaakt voor de invoering van een minimumloon in Europa. Hij roept andere landen in Europa op, zoals Italiƫ, om het Duitse voorbeeld te volgen. De hoogte van dat minimum zou mede afhankelijk moeten zijn van het welvaartsniveau in het betreffende land.

Publicatiedatum: