Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederlanders minder drukbezet met verplichtingen

Nederlanders vanaf 12 jaar besteden in 2011 gemiddeld 41,2 uur per week aan (de optelsom van) betaald werk, onderwijs, huishouden en zorgtaken, samen verplichtingen genoemd. In 2006 was dat nog ruim anderhalf uur meer per week. De tijd besteed aan betaald werk is gelijk gebleven: Nederlanders besteden in 2011 vooral minder tijd aan het huishouden dan enkele jaren geleden. Tussen 2006 en 2011 stijgt het mediagebruik van Nederlanders naar bijna 21 uur per week: vooral het internetgebruik, maar ook het televisiekijken neemt toe. Het lezen van gedrukte media (krant, tijdschrift, boek) neemt verder af.

De beschikbare tijd voor recreatie en maatschappelijk participatie (zoals vrijwilligerswerk) is vrijwel gelijk gebleven. Nederlanders zijn voor hun dagelijkse activiteiten gemiddeld 9 uur per week onderweg. In 2011 zijn ze iets langer onderweg in het kader van woon-werkverkeer en wat minder lang in de vrije tijd. Vooral de auto laat men iets vaker staan. 46% van de vrouwen en 35% van de mannen tussen de 20 en 65 jaar voelt zich in 2011 minstens een dag per week opgejaagd.



Dit zijn enkele bevindingen uit het rapport 'Met het oog op de tijd, Een blik op de tijdsbesteding van Nederlanders' van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat op 26 november 2013 verschijnt. In het rapport, onder redactie van dr. Mariëlle Cloïn, gaan diverse SCP onderzoekers in op de manier waarop Nederlanders hun tijd besteden. Uiteenlopende zaken komen aan bod, zoals betaald werk, huishouden en de zorg voor kinderen, slapen, eten en drinken en diverse vormen van vrijetijdsbesteding, waaronder mediagebruik, uitgaan, hobby's en vrijwilligerswerk. Het rapport is gebaseerd op het tijdsbestedingsonderzoek. De gegevens zijn verzameld tussen maart 2011 en maart 2012. De nadruk ligt op een vergelijking tussen de jaren 2006 en 2011, maar de gepresenteerde cijfers beslaan ook de periode 1975-2005.

Klik hier voor meer informatie.
Publicatiedatum: