Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fermenteren is leuk, gezond en spannend

Fermenteren is leuk, gezond en spannend. En dat was het ook tijdens de workshop Zuurkool en desem van de Groen kookacademie afgelopen week. Peter, één van de docenten van de Groene kookacademie, is intussen gedoopt tot fermenPeer. Hij gaf de aftrap van een serie workshops over het onderwerp fermenteren. Docente Marion Pluimes doet verslag:

"Er stond een flinke berg zuurkoolpotten te wachten op de deelnemers die vervolgens keurig in een rij bij de aanrecht stonden om de pot af te wassen. Je eigen zuurkool gaat natuurlijk in een schone pot."

"Er was uitleg over het hoe en wat van fermenteren van onder andere groenten en het werken met desem. Dit komt overal ter wereld in alle culturen voor. Peter had uit zijn 'fermentatielab' verschillende dingen meegenomen waarvan men kon proeven. Heel bijzonder allemaal. Toen was het tijd voor het echte werk, het snijden van de kolen op de beukenhouten koolschaaf, het zouten en kneuzen van de kool en het vullen van het zuurkoolvat.""De volgende bereiding was het maken van de Japanse nuka pickel. Een hoeveelheid zemelen wordt geënt met diverse fermentatieculturen zodat hier later groenten in gepickeld kunnen worden. Dit ziet er heel apart uit en we weten van de deelnemers dat de eerste gefermenteerde groenten al verorberd zijn."

"Het leuke is dat deze workshop voor velen interessant is. Tot nu toe hebben koks, diëtisten, natuurvoedingsadviseurs, gewichtsconsulenten, natuurgeneeskundig therapeuten en natuurlijk ook kookliefhebbers mee gedaan."

Interesse?

De komende twee weken biedt de Groene kookacademie de volgende activiteiten aan:
  • 27 november: start kookopleiding de Natuurkeuken, aanbieding: de eerste les meedoen voor 99 euro per persoon.
  • 28 november: workshop fermenteren 139 euro inclusief zuurkoolpot per persoon.
  • 12/15 december: vegetarisch kerstmenu koken in Zeist/Maastricht, 75 euro per persoon.
Aanmelden kan via [email protected].

Kijk voor meer informatie op www.groenekookacademie.nl.
Publicatiedatum: