Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
't Jagertje zet de kaas op de kaart

De Kompenije overhandigt burgemeester allereerste biologische Parnas-kaas

Woensdag 20 november heeft biologisch-dynamische kaasboerderij De Kompenije uit Drachtstercompagnie haar nieuwe Bio Parnas-kaas gepresenteerd. Een kaas gemaakt van rauwe melk van de eigen gehoornde koeien en zelf geteeld Parnaskruid. De presentatie vond plaats in restaurant 't Jagertje in Drachten. Voor het restaurant betekent de Parnas-kaas de kers op de taart in de metamorfose naar een Wâldpyk-restaurant, waar ze zoveel mogelijk werken met streekproducten uit De Wâlden. Ter vervolmaking overhandigde De Kompenije de allereerste Parnas-kaas aan burgemeester Tjeerd van Bekkum van de gemeente Smallingerland. De burgemeester reikte op zijn beurt het Wâldpyk-keurmerk uit aan beide bedrijven.


Jan Brandsma biedt burgemeester eerste Parnas-kaas aan.

Jan Brandsma en Thomaske Stoffelsma van Mts. Hartmans-Brandsma-Stoffelsma runnen Kaasboerderij De Kompenije nu al ruim 22 jaar. Op biologisch-dynamische wijze, wat inhoudt dat zij, in vergelijking tot enkel biologisch, nog een hogere mate van dierenwelzijn nastreven, nog meer rekening houden met natuur en landschap en dat ze een 100% natuurlijke kringloop hebben waarbij ze eigen veevoer telen en alleen mest van eigen koeien gebruiken voor het land. Doordat de bemestingsnormen bij de biologisch-dynamische productie 30% strenger zijn dan bij enkel biologisch, geldt dit als de meest duurzame vorm van landbouw. Op die manier krijgt hun grasland rustig de tijd om te groeien en wordt het niet (kunstmatig) opgejaagd. "Hierdoor geven onze koeien weliswaar minder melk, maar de melk is veel smaakvoller door grotere verscheidenheid aan grassen en kruiden. Gecombineerd met het geurige Parnaskruid geeft dit een bijzondere smaak en uiterlijk aan de kaas", aldus Thomaske Stoffelsma.



Restaurant 't Jagertje ontdekte al snel dat de ze op de kaasboerderij in de buurt bezig waren met een speciale kaas. Hessel en Bea Germeraad van het restaurant twijfelden geen moment en wilden iets met die kaas gaan doen. Hessel: "Al enkele jaren zijn we bezig om typische gerechten uit De Wâlden op onze menukaart te zetten. Toen we de kaas proefden waren we verkocht. En waar in de wereld vindt je nu Parnas-kaas? Een mooi paradepaardje toch?"


Proeven van de nieuwe biologische Parnas-kaas.

De burgemeester sloot zich hierbij aan. Van Bekkum: "Dit product uit onze eigen gemeente zal ik in mijn werk als burgemeester persoonlijk aanbevelen richting bedrijfsleven."


Burgemeester en familie Germeraad tonen bordje en certificaat van Wâldpyk.

Streekmerk Wâldpyk

Stichting Wrâldfrucht zet zich in om bijzondere producten en diensten uit De Friese Wouden een grotere economische betekenis te geven. Hiervoor ondersteunt zij boeren en bedrijven die zich bezig houden met gewassen als Wichters, Reade Krobben, Wâldgieltsjes en Wâldbeantsjes en verbindt er het streekmerk Wâldpyk aan. "Parnaskruid is ook één van die bijzondere gewassen die hier in De Friese Wouden worden geteeld. Ooit als sierplant hier gekomen, maar door ons ontdekt als heerlijk voedingsingrediënt. Zo maakt Zorgboerderij It Fallaet in Drachtstercompagnie al thee van dit kruid en De Kompenije volgt nu met hun kaas", vertelt Jan de Boer. Provinsje Fryslân, Dienst Landelijk Gebied, Leader en de EU financieren het werk van Stichting Wrâldfrucht.

Voor meer informatie: tt.stoffelsma@live.nl en www.waldpyk.com
Publicatiedatum: