Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"We nodigen iedereen uit voor de vervolgbijeenkomst"

PvdA: Binnenkort debat over GMO mét staatssecretaris Dijksma

Tholen - In Den Haag is woensdagavond een discussiebijeenkomst gehouden over 'Duurzame voedselproductie en genetische modificatie. Machtstrijd of buitenkans'. Hoofdgast staatssecretaris Sharon Dijksma moest helaas op het allerlaatste moment vanwege ziekte verstek laten gaan tijdens de door de PvdA georganiseerde bijeenkomst. Sjoerd de Hoop gaf gisteren in dit artikel in Biojournaal al aan het te betreuren dat de discussie met de staatssecretaris niet door kon gaan. "Het is van groot belang dat deze discussie doorgaat en dat er een nieuwe datum wordt geprikt", aldus Sjoerd.
 
Ernstjan van Doorn, organisator van deze avond als lid van de landelijke werkgroep PvdA Duurzaam, erkent dat ze hierdoor op het allerlaatste moment sterk moesten improviseren. "Wel smaakt de avond naar meer, dus we nodigen iedereen uit voor een vervolgbijeenkomst. De Staatssecretaris stuurt ons nog een nieuw datumvoorstel toe. Dan hopen we deze discussie opnieuw te kunnen voeren, zoals bedoeld, ook meer toegespitst op de agenda van de staatssecretaris. Dit zodat we met haar kunnen kijken waar we de komende tijd het verschil kunnen gaan maken op het terrein van GMO en duurzame voedselproductie. We willen graag deze discussie aangaan", aldus Ernstjan.
 
Volgens Ernstjan ontstond er woensdagavond ondanks de afwezigheid van de Staatssecretaris een interessante discussie. "We hebben sterk moeten improviseren omdat mevrouw Dijksma helaas verhinderd was. Daarom heb ik Diederick Sprangers van www.genethica.nl en René Smulders van Keygene gevraagd om toelichting te geven op de stellingen en eventueel wat vragen te beantwoorden vanuit de zaal vanuit hun achtergrond en expertise. Zij konden vanuit hun werkveld een goede visie geven over het onderwerp. Ik heb vanwege deze last-minute improvisatie bewust geen debat willen organiseren."
 
Eén van de stellingen was: Is genetische modificatie onmisbaar als je een duurzame voedselproductie wilt realiseren? Volgens Ernstjan bleek uit de reacties vanuit het publiek dat het erg lastig is om een eenduidige mening te vormen over dit onderwerp. "Er spelen zoveel verschillende belangen een rol. Ook hadden de deelnemers erg diverse achtergronden, dit varieerde van wetenschapper tot betrokken burger." Verder legde Diederick de nadruk op het belang van gedegen toetsing van GMO-producten. "Hij vertelde onder meer dat als zo'n test te lang duurt, dit economisch niet rendabel is. Het is volgens hem aan de wetenschap om eerst een goede eenduidige basis te leggen om te bepalen hoe de veiligheid van GMO-producten goed getoetst kan worden. Zo is bijvoorbeeld lang niet altijd duidelijk wat GMO op de lange termijn voor effect heeft op mensen."
 
René Smulders gaf onder meer aan dat genetische modificatie niet altijd kunstmatig gebeurt. "Er wordt ook veel gewerkt met inkruisen en intelligent combineren. Via de natuurlijke weg dus. Dit is één van de aspecten die het beeld over GMO nog wel eens vervuilen. Ook vertelde René dat we gewoon al met GMO-producten te maken hebben. Zo liggen er in de supermarkt al tientallen producten met GMO-invloeden. Bijvoorbeeld doordat GMO-soja in veevoer wordt verwerkt."

"Deze interessante discussie organiseren we vanuit de PvdA Duurzaam graag verder, en we nodigen iedereen van harte uit voor deze bijeenkomst, zo gauw we de datum kunnen vastleggen", aldus Ernstjan.

Voor meer informatie: [email protected]