Lezing Elementaire Landbouw: 23 november en 7 december

Stichting Agrikos organiseert binnenkort twee keer een lezing Elementaire Landbouw. In deze lezing komen elementaire landbouw, opbrengstresultaten en een workshopprogramma aan de orde. De lezing is bedoeld voor kennismaking en verdere ori├źntering voor bedrijven. De lezing wordt gehouden zaterdagmiddag 23 november in Utrecht en zaterdagmiddag 7 december op de Warmonderhof in Dronten.

Wat is elementaire landbouw?

Met de elementaire landbouwmethode wordt de hoedanigheid, ofwel kwaliteit of groeiwijze van een gewas via een door Stichting Agrikos ontwikkeld gewassensysteem in beeld gebracht. De landbouwer heeft daarmee een achtvoudig instrument om de groeiwijze via grondbewerkingstijden gericht te ondersteunen. Samen met een meer gerichte vruchtwisseling en rasseninzet komen hiermee kwaliteit, opbrengst en gewasgezondheid optimaal tot ontwikkeling.


Opbrengstresultaten

Onderzoek geeft aan dat door deze ondersteuning van de groeiwijze in biologische teelt gemiddeld circa 30% bruto tot 60% netto meer opbrengst gehaald wordt. Voor biologische aardappelen is dit gemiddeld 35% bruto tot 70% netto opbrengstverbetering. Met zeer goed op een bedrijf passende rassen wordt gemiddeld zelfs 40% bruto tot 80% netto opbrengst-verbetering bereikt. Op reguliere bedrijven wordt met deze methode naar verwachting minimaal circa 25 tot 35% opbrengstverbetering bereikt.

Workshopprogramma

In januari start een workshop waarin alle methode onderdelen behandeld worden en in een uitvoerbaar bedrijfsplan omgezet. Onderdelen zijn: het gehanteerde gewassensysteem, onderscheiden grondbewerkingsperioden, effecten soorten grondbewerking, elementaire vruchtwisseling, gerichte rasseninzet, samenstellen grondbewerkingsplan en formeren werk-groepen rassengebruik. Als extra wordt in de workshop gewerkt met computerprogramma's voor het samenstellen van optimale rotaties en het in kaart brengen van grondbewerkingseffecten.

Gratis lezing

Meer informatie verkrijgt u op de gratis te volgen lezing zaterdagmiddag 23 november 13:45 uur op Concordiastraat 68 Utrecht en 7 december 13:45 uur op de Warmonderhof Wisentweg 12 Dronten. Uw komst alstublieft van tevoren melden via info@agrikos.nl of 030 2257505/0346 785387 met vermelding van dag van voorkeur.

Start 7-delige workshop

Bij voldoende deelname start de 7-delige workshop op dezelfde locaties maandag 6 januari in Utrecht en dinsdag 7 januari in Dronten. In zeven wekelijkse bijeenkomsten worden alle onderdelen van de methode behandeld en omgezet naar een eigen bedrijfsplan.

Kijk voor meer informatie op deze website of open de folder met het workshopprogramma of de introductiebrief. Voor vragen: Hans Bruinsma info@agrikos.nl of telefoonnummer 0346 785387/030 225 7505.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven