Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Luid protest bij congres Cropworld Global

Woensdag 30 oktober demonstreerden 200 mensen bij de RAI in Amsterdam tegen de chemische industrie die daar op dat moment bijeen was bij Cropworld Global. Dit is de jaarlijkse bijeenkomst van de grote producenten van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze bedrijven zijn medeverantwoordelijk voor het vergiftigen van mens en natuur. Ook dragen hun chemische gewasbeschermingsmiddelen bij aan het verdwijnen van de honingbij. Bekende namen zijn Monsanto, Bayer, Syngenta, BASF en DOW, vandaar dat de titel van het protest March Against MonsantoS was. Op het plein voor de ingang van de RAI begon het programma met wat speeches met informatie over de conferentie waarbij ook een aantal van de aanwezige bedrijven extra onder de aandacht werd gebracht. Guus Geurts had een kritisch verhaal over de huidige landbouwpolitiek en over alternatieven om de wereld werkelijk te kunnen voeden. Om alle aanwezigen bij de les te houden was er een quiz met wetenswaardigheden over onder andere gentechgewassen, de bedrijven Monsanto en Syngenta.



Om 15:30 uur vertrokken alle aanwezigen in een proteststoet voor een ronde om conferentiezalen. Voorop speelde de Amsterdamse actie-sambaband en verderop in de demonstratie speelde de Bucket Boyz op een voortgetrokken kar. In totaal liepen er zo'n 200 mensen in deze March Against MonsantoS. De demonstratie eindigde met een laatste portie herrie bij de ingang van waar op dat moment de eerste congresganger naar buiten begonnen te komen. Hier vond een touwtrekwedstrijd plaats tussen de managers van de industrie aan de ene kant en een de boeren aan de andere kant. Na wat vals spel met omkoping, spuiten met chemische middelen en wurgcontracten, trokken de boeren uiteindelijk toch aan het langste eind vanwege de hulp vanuit het publiek. Dit theatrale spelletje ging allemaal wat gehaast en snel. In werkelijk is dit natuurlijk een langdurige strijd die miljarden boeren aangaat en waarbij een goede afloop nog in het geheel niet is verzekerd.

Terug bij het podium op het plein was er als afsluiter lekkere, pesticidevrije soep van Rampenplan. JP Hekkelman sprak nog over de activiteiten van Bayer en tot slot kondigde Elly Janssen van ASEED vast het volgende Reclaim the Seeds weekend aan: 8 en 9 maart in Groningen.

Voor meer informatie: www.aseed.net
Publicatiedatum: