Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kwaliteitsmanager Yarrah op werkbezoek bij kippenleverancier

Ook al hebben biologische kippen een veel beter leven dan een plofkip, scharrelkip of kooikip, toch komt er een moment dat het dier geslacht wordt. Yarrah Organic Petfood verwerkt alleen maar biologische kippen in haar producten. Dierwelzijn is één van de belangrijkste speerpunten van de onderneming en dat is dan ook de reden dat Arthur Hartman, Quality manager, regelmatig leveranciers bezoekt om te waarborgen dat dierwelzijn ook daadwerkelijk gewaarborgd is. Niet alleen tijdens het leven, maar ook op weg naar de slacht.

Herkomst

Yarrah betrekt haar kippenvlees uit Duitsland, Engeland en België. De kippenboerderijen in Engeland liggen binnen een straal van zes kilometer om het slachthuis heen. De kippen lopen vrij en hebben een gemiddelde leeftijd van 82 dagen; hun plofkip-zus krijgt slechts de helft van de tijd om te groeien. Het gemiddelde gewicht is zo'n 1,4 kilogram.


Voer

Het vlees van de biologische kippen is wat geler van kleur doordat de kippen gras eten. Daarnaast krijgen ze natuurlijk biologisch voer. Ook dit wordt door de kwaliteitsmanager gecheckt: is het voer ook daadwerkelijk 100% agrarisch biologische kippenvoer. Aan de hand van certificaten kunnen de kippenboeren aantonen dat ze daadwerkelijk biologisch voer geven.

Vangen

Ook aan het leven van een biologische kip komt een keer een eind; het slachthuis verwerkt drie keer per week in totaal zo'n 15.000 kippen. Voordat dit kan gebeuren, moeten de beesten natuurlijk gevangen worden. Het vangen van de kippen is een routineklus, waarbij vooral rust ervoor zorgt dat de kippen zo weinig mogelijk stress ondervinden.


Het vangen van de kippen.

Vervoer

Nadat de kippen gevangen zijn, worden ze in kooien op een pick-up naar het slachthuis gebracht. De rit duurt maximaal 10 minuten. Ondertussen wordt de gehele gang van zaken in de gaten gehouden door de zogenaamde 'Poultry manager', dit is een dierenarts die verantwoordelijk is voor de dieren van kuiken tot kip.


Slacht

Ook het slachthuis moet voldoen aan de biologische regelgeving. Aangezien Yarrah zelf geen dieren doodt om andere dieren te voeden, maakt Yarrah gebruik van het restvlees van de kippen: de mooie stukken, zeg 80% van het vlees, worden verkocht voor menselijke consumptie. Yarrah verwerkt het karkasvlees, maagjes, nieren, longen en hartjes, oftewel de meest nutritionele delen van het dier in het voer.
Publicatiedatum: