Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Experts buigen zich over toelating additieven in bio-voeding

Momenteel buigt de expertencommissie over de toelating van een aantal additieven in bio-voeding. Dit meldt BioForum Vlaanderen op haar website. Als de experts een positief advies geven, kan de Europese Commissie beslissen om deze additieven op te nemen in de positieve lijst.

Additieven zijn per definitie niet toegelaten in biologische voeding. Daar worden enkel uitzonderingen op gemaakt als blijkt dat die additieven op een natuurlijke wijze kunnen worden gemaakt en als ze onmisbaar zijn voor het product. Deze uitzonderingen zijn terug te vinden in een weliswaar beperkte positieve lijst in bijlage van de biologische wetgeving.

Na het advies van de experts is het nog mogelijk om bezwaren door te geven. Als je dus opmerkingen hebt over onderstaande stoffen, geef ze zeker door aan de coördinator verwerking.

Het gaat om volgende additieven:
  • Rookaroma
  • Gellan Gum (E 418)
  • Kaliumhexacyanoferrat (E536) voor gebruik in anticaking-middelen
  • Azijnzuur (E260) als technische hulpstof in de productie van vis
  • Ammoniumsulfaat (E517), ammoniumbisulfiet, chintine-glucaan en chitosan voor gebruik in wijn
  • Natriumhydroxide (E524) als hulpmiddel voor het logen van schorseneren
  • Siliciumdioxide (E551) als anticaking-middel in de productie van voedingssupplementen op basis van propolis
  • Fruitzuur-samenstellingen als technische hulpstof om spoelwater te desinfecteren

Specifiek wordt het advies gevraagd over het gebruik van enkele additieven bij de productie van aroma's:

  • Ascorbinezuur (E300)
  • Tocoferolrijke extracten (E306)
  • Lecithine (E322)
  • Citroenzuur (E330)
  • Natriumalginaat (E401)
  • Carrageen (E407)
  • Glycerol (E422)
  • Pectine (E440)
  • Hyrdoxypropylmethylcellulose (E464)
  • Magnesium Carbonaat (E594)
  • Natriumhydroxide (E534)
  • Siliciumdioxide (E551)

Behalve over additieven zal de expertencommissie zich ook buigen over het gebruik van enkele verwerkingstechnieken. Deze technieken zijn momenteel niet toegelaten in bio omdat ze de natuurlijke status teveel aantasten:

  • Gebruik van ozon als naoogtsbewerking van plantaardige producten
  • Gebruik van ionenwisselaars
  • Gebruik van electroporatie als bewaringstechniek van voedsel en veevoeder

De volledige adviesteksten vind je hier:
Draft Mandate for technical advice on organic food (II)
Draft Mandate for technical advice on organic food (III)

Bron: BioForum
Publicatiedatum: