Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vijftigtal bezoekers voor Toekomst Zaaien bij Jan Overesch

Op zondag 20 oktober werd op het biologisch bedrijf Overesch te Raalte met de hand een akker ingezaaid met Lichtkorn rogge. De familie Overesch deed als een van de twaalf bedrijven in Nederland mee aan het internationale project ‘Toekomst zaaien’. Deze wereldwijde actie is in 2006 door twee Zwitserse BD-boeren gestart om burgers actief te betrekken bij het behoud van ons eigen zaadgoed, een gentechvrije landbouw en een vruchtbare bodem. Toekomst zaaien wordt in Nederland georganiseerd door Stichting Demeter (keurmerk bio-dynamisch voedsel), de BD vereniging, stichting Zaadgoed en de Consequente Biobakker. Het draait allemaal om behoud van biodiversiteit en de toename van lokale betrokkenheid van burgers bij wat de boer en de bakker doen.



Het heerlijk zachte weer afgelopen zondagmiddag gaf een speciaal tintje aan dit bijzondere evenement. Een vijftigtal bezoekers kwam op het gemengd veeteelt/akkerbedrijf tezamen. Jan Overesch, biologisch-dynamisch boer legt de bezoekers het doel van deze actie uit: "Het zelf telen van voedsel is uit onze cultuur verdwenen. Hierdoor ook onze verbinding met en kennis over de herkomst van wat we dagelijks kopen, bereiden én opeten uit de supermarkt. In de afgelopen eeuw nam de bevolking wereldwijd zodanig toe dat de voedselvoorziening telkens efficiënter werd ingericht. Zowel bij het vee als bij akker- en tuinbouw nam de behoefte toe aan voorspelbare opbrengsten en makkelijk te telen gewassen. Multinationals als Monsanto en Syngenta hebben gaandeweg de hele zaad- en teeltindustrie in hun eigendom gekregen. Dit betekent dat de industrie bepaalt wat wij uiteindelijk eten."

Dat het ook anders kan werd zondag duidelijk. Na het verhaal van Jan vertrok het bezoek lopend naar een prachtig gelegen beschutte akker. Daar eenmaal aangekomen, mocht jong en oud beginnen met het echte werk. Iedereen kreeg een petje en een zak met een pond lichtkorn rogge. Anno 2013 wordt er ook op biologisch-dynamische bedrijven machinaal gezaaid, maar voor deze dag mag het goudgele graan gestrooid door vele handen van jong en oud, zijn weg naar de vruchtbare akker vinden.

Lichtkorn Rogge is een oude roggesoort die door Jan Overesch als boer gewaardeerd wordt omdat het een authentiek ras is dat het in deze contreien goed doet. Niet alleen het telen van bijzondere graansoorten vraagt om de passie van een boer als Jan. Ook het vermalen van en bakken met bijzondere graansoorten is een echt vak apart. Edgar Grunder van de Consequente Biobakker uit Ahaus werkt al jarenlang nauw samen met Jan. Samen hebben ze veel interesse in en belang bij de ontwikkeling van authentieke regio-eigen graanrassen. Grunder: "Meer biodiversiteit in Nederland is goed voor bodem, flora, fauna én de mensen zelf. In onze bakkerij werken we alleen met granen die geteeld zijn in Nederland en Noord-Duitsland door boeren die we allemaal persoonlijk kennen. Onze bakkers kunnen door hun vakmanschap ook van moeilijker meel, luchtig en smaakvol brood bakken. De specifieke smaakeigenschappen van de verschillende graansoorten verdienen een eigen brood."

Voor de bezoekers was er een proefkraam ingericht waar allerlei broden en gebak te proeven waren. Emmerbrood, verschillende speltbroden, een oranjekleurig pompoenbrood (met pompoen van Jan natuurlijk), Lichtkornroggebrood, Eenkoornbrood en verschillende zoete broden met abrikozen, cashewnoten en rozijnen waren speciaal gebakken voor de bezoekers.

Grunder ligt nog eens toe: "Met een evenement als 'Toekomst Zaaien' worden burgers zich bewust dat ze ook zélf waarde kunnen toevoegen aan het ons omringende landschap en natuurbehoud in het algemeen, door brood te kopen dat in je eigen regio is gebakken. Een wuivend korenveld is een heel andere beleving dan de eentonige snijmais die enkel voor veevoer is bestemd."

Na het zaaien en het inspirerende verhaal van Jan was er tijd om na te praten en de boer en bakker vragen te stellen. Het wachten is nu op het opkomen van het graan en misschien wel het samen gaan oogsten mét betrokkenheid van de lokale bevolking.
Publicatiedatum: