Op zondag 20 oktober werd op het biologisch bedrijf Overesch te Raalte met de hand een akker ingezaaid met Lichtkorn rogge. De familie Overesch deed als een van de twaalf bedrijven in Nederland mee aan het internationale project ‘Toekomst zaaien’. Deze wereldwijde actie is in 2006 door twee Zwitserse BD-boeren gestart om burgers actief te betrekken bij het behoud van ons eigen zaadgoed, een gentechvrije landbouw en een vruchtbare bodem. Toekomst zaaien wordt in Nederland georganiseerd door Stichting Demeter (keurmerk bio-dynamisch voedsel), de BD vereniging, stichting Zaadgoed en de Consequente Biobakker. Het draait allemaal om behoud van biodiversiteit en de toename van lokale betrokkenheid van burgers bij wat de boer en de bakker doen.
Het heerlijk zachte weer afgelopen zondagmiddag gaf een speciaal tintje aan dit bijzondere evenement. Een vijftigtal bezoekers kwam op het gemengd veeteelt/akkerbedrijf tezamen. Jan Overesch, biologisch-dynamisch boer legt de bezoekers het doel van deze actie uit: "Het zelf telen van voedsel is uit onze cultuur verdwenen. Hierdoor ook onze verbinding met en kennis over de herkomst van wat we dagelijks kopen, bereiden én opeten uit de supermarkt. In de afgelopen eeuw nam de bevolking wereldwijd zodanig toe dat de voedselvoorziening telkens efficiënter werd ingericht. Zowel bij het vee als bij akker- en tuinbouw nam de behoefte toe aan voorspelbare opbrengsten en makkelijk te telen gewassen. Multinationals als Monsanto en Syngenta hebben gaandeweg de hele zaad- en teeltindustrie in hun eigendom gekregen. Dit betekent dat de industrie bepaalt wat wij uiteindelijk eten."
Dat het ook anders kan werd zondag duidelijk. Na het verhaal van Jan vertrok het bezoek lopend naar een prachtig gelegen beschutte akker. Daar eenmaal aangekomen, mocht jong en oud beginnen met het echte werk. Iedereen kreeg een petje en een zak met een pond lichtkorn rogge. Anno 2013 wordt er ook op biologisch-dynamische bedrijven machinaal gezaaid, maar voor deze dag mag het goudgele graan gestrooid door vele handen van jong en oud, zijn weg naar de vruchtbare akker vinden.
Lichtkorn Rogge is een oude roggesoort die door Jan Overesch als boer gewaardeerd wordt omdat het een authentiek ras is dat het in deze contreien goed doet. Niet alleen het telen van bijzondere graansoorten vraagt om de passie van een boer als Jan. Ook het vermalen van en bakken met bijzondere graansoorten is een echt vak apart. Edgar Grunder van de Consequente Biobakker uit Ahaus werkt al jarenlang nauw samen met Jan. Samen hebben ze veel interesse in en belang bij de ontwikkeling van authentieke regio-eigen graanrassen. Grunder: "Meer biodiversiteit in Nederland is goed voor bodem, flora, fauna én de mensen zelf. In onze bakkerij werken we alleen met granen die geteeld zijn in Nederland en Noord-Duitsland door boeren die we allemaal persoonlijk kennen. Onze bakkers kunnen door hun vakmanschap ook van moeilijker meel, luchtig en smaakvol brood bakken. De specifieke smaakeigenschappen van de verschillende graansoorten verdienen een eigen brood."
Voor de bezoekers was er een proefkraam ingericht waar allerlei broden en gebak te proeven waren. Emmerbrood, verschillende speltbroden, een oranjekleurig pompoenbrood (met pompoen van Jan natuurlijk), Lichtkornroggebrood, Eenkoornbrood en verschillende zoete broden met abrikozen, cashewnoten en rozijnen waren speciaal gebakken voor de bezoekers.
Grunder ligt nog eens toe: "Met een evenement als 'Toekomst Zaaien' worden burgers zich bewust dat ze ook zélf waarde kunnen toevoegen aan het ons omringende landschap en natuurbehoud in het algemeen, door brood te kopen dat in je eigen regio is gebakken. Een wuivend korenveld is een heel andere beleving dan de eentonige snijmais die enkel voor veevoer is bestemd."
Na het zaaien en het inspirerende verhaal van Jan was er tijd om na te praten en de boer en bakker vragen te stellen. Het wachten is nu op het opkomen van het graan en misschien wel het samen gaan oogsten mét betrokkenheid van de lokale bevolking.

Abonneren
Vacatures
- Accountmanager
- Agrarisch medewerker - Veredeling
- Logistiek Medewerker Groenten en Fruit
- Teler - Teeltspecialist - Hoofd Teelt - Head Grower
- Teamleider Productie
- Productiemedewerker
- Medewerker Sales Support
- Teeltspecialist
- Crop Manager Vollegrond Noord-Frankrijk
- Transportplanners Export
Top 5 - gisteren
- Kleurrijke spaaractie om de bloemetjes buiten te zetten
- Oeroude fruitsoorten verwerkt in nieuw multi-toepasbaar drankje
- Melkveehouders plantten 20.000 bomen voor gezonde koeien, biodiversiteit en klimaat
- Nieuwe eigendoms- en pachtvormen voor landbouwgrond: Een stimulans voor een meer grondgebonden melkveehouderij?
- Cum Laude Awards: 1 keer goud en 2 keer zilver voor Raw Milk Company
Top 5 - afgelopen week
- Is rauwe melk kefir de nieuwe superdrank?
- Voorstel bio-boeren moet forse daling consumentenprijs mogelijk maken
- Radicaal, biologisch en dynamisch
- Cornelis Mosselman zamelt geld in om producten te doneren aan Voedselbank
- Nieuwe lijn met biologische bakkerijproducten van Nederlandse bodem: Driekant Vitale Voeding
Top 5 - afgelopen maand
- Wetenschappelijke studie toont aan dat synthetische bestrijdingsmiddelen gevaarlijker zijn dan natuurlijke middelen
- Vogelgriepvaccin stapje dichterbij
- Is rauwe melk kefir de nieuwe superdrank?
- Voorstel bio-boeren moet forse daling consumentenprijs mogelijk maken
- Fotoreportage: Nederlandse exposanten op Biofach/Vivaness 2023
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-03-17 12,5 jaar Biojournaal - terugblik op de eerste publicatieweek
- 2023-03-17 BD-Totaal bestaat vandaag 30 jaar
- 2023-03-17 Koninklijke Paardekooper Group benoemt nieuwe CEO
- 2023-03-17 Jan Derck van Karnebeek is nieuwe CEO van FrieslandCampina
- 2023-03-16 Nenco Food Group neemt Glutenvrij Reform Le Poole over
- 2023-03-16 Nieuwe bio-winkel, lichte ontmoetingsplek
- 2023-03-15 ACM in jaarverslag: "Markten werken niet vanzelf goed"
- 2023-03-15 BDV kiest Johann Tappeiner als nieuw erebestuurslid
- 2023-03-15 Bas Rüter van Rabobank naar Stichting Landschap Noord-Holland
- 2023-03-15 Oogst haalt ruim 50.000 euro op tijdens tweede succesvolle crowdfunding
- 2023-03-14 Minister Adema bezoekt Enza Zaden en maakt kennis met groenteveredelingssector
- 2023-03-14 Land van Ons-oprichter Franke Remerie neemt time-out, Janneke Hoekstra pakt over
- 2023-03-14 Uitbreiding distributiecentrum Bergfood
- 2023-03-09 Freshclusive opent binnen jaar na start nieuwbouw in Aalsmeer
- 2023-03-09 "Veel bedrijven kampen met een tekort aan kwaliteitsmanagers"
- 2023-03-08 Bayern München-speler Thomas Müller investeert in Organic Garden
- 2023-03-03 "Hulp aan Oekraïne is - ook na een jaar - nog steeds nodig"
- 2023-02-28 "De nieuwe kantine voor de hulpboeren is nu echt een rustgevende plek"
- 2023-02-24 Odin Foodcoop en Caring Farmers gaan samenwerken aan voedseltransitie
- 2023-02-21 "Coöperatieve biologische teelt en nieuwe ecologische trends"