Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zondag 27 oktober in Bergen op Zoom

Kom Toekomst Zaaien bij Peet & Elza

Op zondag 27 oktober nodigt tuindersechtpaar Peet & Elza de Krom van De Kromme Lepel in Bergen op Zoom kinderen en jeugd uit om te helpen met graan zaaien. Volwassenen zijn ook welkom maar Peet & Elza willen het liefst veel ukkies, kindjes en pubers op hun akkers zien: "Zaaien is een basiservaring wat ieder jong mens een keer moet meemaken."

Het is heel simpel: een tarwezaadje valt in de grond, dan groeit het uit tot een aar en kun je er uiteindelijk brood van bakken. Je kunt het ook omdraaien: als je niet zaait, heb je volgend jaar geen boterhammen. Die directe verbondenheid met de aarde willen Peet & Elza de kinderen laten ervaren. Al lopend over de weidse akker mogen ze met hun blote handen het tarwezaad in de vruchtbare bodem strooien. Peet: "Zaaien gaat over de essentie van het leven. Ik vind het belangrijk dat mensen op jonge leeftijd dat een keer zelf beleven. Bovendien is het machtig mooi om te doen. Vorig jaar heeft een architect met mij mee gezaaid. Hij ging helemaal uit z'n dak, zo leuk vond hij het."


Burgers en boeren

Het zaai-evenement op De Kromme Lepel maakt onderdeel uit van Toekomst Zaaien, een internationaal project dat in 2006 door twee Zwitserse bio-dynamische boeren is gestart om burgers actief te betrekken bij de bron van ons voedsel. Hoewel het een internationale actie is, gaat het vooral om lokale betrokkenheid tussen burgers en boeren. In Nederland wordt het evenement georganiseerd door Stichting Demeter, de BD Vereniging en Stichting Zaadgoed. Landelijk doen er twaalf bio-dynamsiche bedrijven mee met elk een eigen invalshoek. De Kromme Lepel richt zich op kinderen en jongeren.

Vrije grond

Peet & Elza nodigen regelmatig burgers uit op hun erf. Behalve Toekomst Zaaien stellen ze mensen ook in de gelegenheid om zelf aardbeien en boontjes te plukken en om te komen picknicken. Deze activiteiten passen voor het tuindersechtpaar in hun visie dat een boerenbedrijf voor en door de samenleving is. Als mensen zich betrokken en verbonden voelen met de oorsprong van hun voedsel, zullen ze bovendien kunnen doorgronden waarom bio-dynamische voeding zijn prijs waard is. Er loopt op dit moment een grote crowdfundingscampagne om de grond van De Kromme Lepel gemeenschappelijk eigendom te maken. Meer informatie daarover is te vinden op www.bdgrondbeheer.nl.

Wanneer: zondag 27 oktober van 14:00 uur tot 16:00 uur
Waar: Bio-dynamische tuinderij De Kromme Lepel, Laageinde 20, Bergen op Zoom.
Kijk voor meer informatie op deze website.
Publicatiedatum: