Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Plantenveredelaar Hendrik Rietman:

"Soja over zes jaar rendabel te telen in Nederland"

Plantenveredelaar Hendrik Rietman wil een sojaplant ontwikkelen die goed kan groeien in het gematigde Nederlandse klimaat. Een plant die het dus ook in Duitsland of Engeland goed doet. Voor een ras dat ook economisch rendabel presteert verwacht hij nog zo'n zes jaar nodig te hebben.

Rietman streeft naar een plant die gele bonen geeft, midden tot eind september is afgerijpt, het op verschillende grondsoorten goed doet, een hoge opbrengst geeft, mooi rechtop staat en een gesloten bladerdek heeft, waardoor onkruid weinig kans maakt. Daarnaast moeten de bonen 20 centimeter boven de grond hangen, zodat ze goed met een combine te oogsten zijn. "De goede genen daarvoor zijn er wel, de fixatie ervan is alleen lastig", zegt Rietman.


Meer dan 1000 lijnen

Rietman startte 4 jaar geleden met de sojateelt. Daarvoor haalde hij 45 rassen uit de genenbank. Hij verbouwde de planten op het melkveebedrijf van zijn ouders in het Groningse Tolbert. In een tunnelkas van 180 m2 staat zijn beste materiaal waarmee kruisingen worden gemaakt, die vervolgens in het najaar worden vermeerderd. Op zijn proefveld in Eext staan inmiddels meer dan 1.000 verschillende lijntjes en honderden rassen. De rassen komen overal vandaan, van Duitsland en Frankrijk, tot Zweden en Rusland. Elk met zijn eigen specifieke kenmerken. Om de 10 dagen loopt hij met een elektronisch notitieblokje door het veld om de resultaten te noteren. Via meetschalen kent hij waarden toe aan diverse eigenschappen, om de lijntjes te vergelijken. De mooiste planten haalt hij eruit om mee verder te kruisen.

Opbrengst moet verder omhoog

Voor een economisch rendabele sojateelt in Nederland is een opbrengst van 4,5 ton per hectare vereist. "Die ligt nu nog op circa 3 tot 4 ton per hectare. Daarop moet je flink veredelen", zegt Rietman. Volgens hem is een opbrengst van 4,5 ton per hectare binnen enkele jaren best mogelijk. "Door veredeling in combinatie met een optimaal teeltmanagement is nog wel een grote opbrengstsprong te behalen.

Samenwerking

Omdat het verdelen op de huidige schaal financieel niet meer mogelijk is zoekt Rietman mogelijkheden voor samenwerking, met onder andere mengvoederbedrijven, veredelingsbedrijven en eventueel boeren. Anders zal hij zijn experiment terug moeten schroeven.

Bron: Molenaar via AgriHolland
Publicatiedatum: