Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe teeltmethode overbrugt kloof tussen reguliere en biologische teelt

Recentelijk is het Europese project LIFE+ Zero Residues gestart. Doelstelling van het project is het verbeteren van de kwaliteit en het ontwikkelen van een duurzame teeltmethode voor steenfruit. Een keten brede benadering die integraal een aantal essentiële thema’s aanpakt waaronder residuen en verspilling in de keten.
 
Residuen van bestrijdingsmiddelen en verspilling in de keten zijn belangrijke thema’s in de AGF sector. De vraag naar gezonde producten van hoge kwaliteit en zonder pesticiden groeit. Voor groenten worden duurzame ‘zero residue’ productiemethoden reeds breed ingezet en eisen retailers dit inmiddels ook van hun leveranciers. Vanwege de kwetsbaarheid zijn deze methoden nog niet beschikbaar voor steenfruit (kersen, pruimen, nectarines). Op dit moment wordt alleen in de biologische teelt residu-vrij geteeld. Dit is echter op beperkte schaal en met een groot prijsverschil ten opzichte van de reguliere teelt.
 

Slimme bestrijdingsmiddelen

Binnen het project LIFE+ Zero Residues worden oplossingen ontwikkeld die er voor zorgen dat er geen residu in het milieu en op het product achterblijft. Een voorbeeld is een slim bestrijdingsmiddel dat zichzelf afbreekt. De ontwikkeling van een Zero Residue productiemethode is slechts één onderdeel. Het project focust op de verbetering van de duurzaamheid keten breed; van productie tot eindproduct. Dit is voor het eerst dat de gehele keten integraal de problemen van residuen en verspilling aanpakken.
 

Projectpartners

De partijen die bij het project betrokken zijn komen uit Nederland en Spanje en vertegenwoordigen de keten; producenten van bestrijdingsmiddelen, telers, verwerkers en kennisleveranciers. TOP bv uit Wageningen doet in dit project onderzoek naar condities van bewaren, vervoeren en verpakken om de kwaliteit van het fruit ook na het oogsten zo lang mogelijk goed te houden.
 

Kansen

Dit project resulteert in een nieuwe ketenaanpak naast de huidige biologische en reguliere teelt. Telers die van deze oplossingen gebruik maken mogen hun producten verkopen met een Zero Residue certificaat en nemen zo een scherpere concurrentiepositie in op het gebied van duurzaamheid, kwaliteit en prijs.

Kijk voor meer informatie op www.top-bv.nl.
Publicatiedatum: