Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De laatste paling: smakelijk en onthullend boek voor iedereen die wil weten wat hij eet

Redden we de paling door hem niet meer te kopen? Waarom komt Gouda kaas tegenwoordig uit Polen? Kunnen we producten met E-nummers beter mijden? In het boek De laatste paling, sterke verhalen over ons eten gaan de onderzoeksjournalisten Annemarie Geleijnse en Rineke van Houten (Vrij Nederland, de Volkskrant, Trouw) op zoek naar het verhaal achter ons eten. Ze zetten het mes in voedselmythen, prikken holle marketingpraatjes door en laten zien dat iedere wetenschapper weer een ander geloof verkondigt. Klopt het wel wat we (w)eten?
 

Stadsboeren en pop-up store voor betaalbare groente

In hun boek beschrijven de twee journalisten niet alleen misstanden en misleiding in de voedselindustrie. Ze gaan ook op bezoek bij idealisten die zich aan de greep van machtige fabrikanten proberen te onttrekken. Dat brengt hen naar braakliggende terreintjes waar stadsboeren hun eigen prei en aardappelen verbouwen. Ze eten mee in het smaaklaboratorium van een kokend kunstenaar die werkt aan de ontKnorring van Nederland. En in Bussum beleven ze de metamorfose van een simpele garagebox tot pop-up store voor betaalbare, biologische groente, rechtstreeks van de boer.


Smakelijk en onthullend boek

Voor het boek putten de auteurs uit hun jarenlange ervaring als voedseljournalist. Als duo schreven ze achtergrondverhalen en columns voor onder meer Trouw, de Volkskrant en Vrij Nederland. Ze nemen in het boek een aantal van hun eerdere thema's opnieuw onder de loep. Andere onderwerpen werden speciaal voor dit boek onderzocht.

De aanstekelijke en persoonlijk getinte verhalen van Geleijnse en Van Houten maken van De laatste paling een smakelijk en onthullend boek voor iedereen die wil weten wat hij eet. De illustraties van Merijn Visser vullen de verhalen op een bijzondere manier aan.

Wereldvoedseldag

Het boek verschijnt op Wereldvoedseldag en haakt in op de actuele discussie over eerlijk en gezond voedsel. Door recente schandalen lijkt het alsof we ons eten niet langer vertrouwen en bang zijn geworden voor alles dat op ons bord komt. Temidden van alle paniek laten Geleijnse en Van Houten zien dat je met een kritische blik en nuchter verstand nog steeds gezond kunt blijven eten.

Boekdetails

De laatste paling, sterke verhalen over ons eten, door Annemarie Geleijnse en Rineke Van Houten, paperback, 192 pagina's, uitgeverij Oostenwind, ISBN-nummer 978-94-91481-02-4, winkelverkoopprijs 17,50 euro.
Publicatiedatum: