
Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- Nederlandse exposanten verdiepen zich in de Spaanse markt tijdens Organic Food Iberia
- "Biologisch telen is niet altijd gemakkelijk en de werkdruk is enorm"
- "Zomerreductie houdt paddenstoelenaanbod in balans"
- "Maatwerkoplossing hoge WW-premie seizoensarbeid noodzakelijk"
- Vier verschillende zeewierondernemers winnen Seaweed Innovation Challenge
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
Velt Studiedag op 23 november 2013 in Vlaams Parlement in Brussel
De consument aan zet tegen voedselverspilling
De wereld zou een stuk aangenamer en gezonder zijn als er minder voedsel verspild wordt. De cijfers zijn verpletterend; op wereldschaal wordt een derde van de oogst verspild. Zonder andere schakels in de keten vrij te stellen van hun verantwoordelijkheid, is er juist bij de consument veel winst te behalen in het tegengaan van voedselverspilling. Vanwaar de nonchalante houding tegenover voedselverspilling en wat kan er aan gedaan worden?
De Wereldvoedselorganisatie FAO toont in een mooi filmpje hoe alle schakels van de voedselketen een rol moeten spelen om voedselverspilling tegen te gaan. De rol van de consument blijkt groot. Hoe verder in de keten, hoe meer afgewerkt het product, hoe groter de milieu-impact. "Als ik bijvoorbeeld een pompoen laat bederven dan is dat jammer, maar via de composthoop wordt ze meteen gerecycleerd. Kant-en-klare pompoensoep kopen en laten bederven in de koelkast is een stuk erger, omdat aan dat product méér energie en verpakkingsmateriaal besteed werd", zegt Jan Vannoppen, directeur van Velt.
Gedragsverandering is noodzakelijk. Universiteit Wageningen berekende dat de consument relatief de grootste verspiller is. Van het totale volume verspild voedsel belandt liefst 45% in afvalverbrandingsovens en twee derde van dat afval komt van de consument via het huisvuil. ‘Het is noodzakelijk stevig in te zetten op gedragsverandering bij de consument. Hoogste prioriteit moet gericht zijn op preventie, via voorlichting in combinatie met andere interventies die gewoontegedrag kunnen doorbreken,’ concludeer dit rapport.
Ook in Vlaanderen werd voedselverspilling onderzocht. Daaruit blijkt onder andere dat 1,5% van het restafval bestaat uit ongeopende verpakkingen, waarvan 21% perfect eetbaar is als we naar de houdbaarheidsdatum kijken.
Bovenstaande zijn enkele thema's van de Velt-studiedag 'Te gebruiken vanaf…', op 23 november in het Vlaams Parlement, Leuvenseweg 86 in Brussel. De studiedag heeft een hoog doe-gehalte, met een ruilbeurs voor zelfgemaakte jam, confituur, zuurkool, gedroogde appelen of andere lekkernijen. Zelf tuinieren, de oogst verwerken en delen is een prima manier om mensen bewust te maken. "Als je daarmee bezig bent krijg je meer aandacht en respect voor voedsel en ga je minder verspillen", zegt Nadia Tahon van de Velt-kennisdienst.
Klik hier voor de brochure.
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-06-09 Inspiratie voor verbeteren bodem en biodiversiteit
- 2023-06-09 Op WUR-symposium 'crowdthinken' voor gezonde en duurzame productie van voedsel
- 2023-06-09 Jubileumeditie voor Empack & Packaging Innovations
- 2023-06-09 Nederlandse exposanten verdiepen zich in de Spaanse markt tijdens Organic Food Iberia
- 2023-06-09 Biocyclische vegan boerderij Zonnegoed opent erf voor publiek
- 2023-06-08 Helft Nederlanders eet jaarlijks ruim 13 kilo méér suiker dan gedacht
- 2023-06-08 Planten- en warenmarkt bij Het Blauwe Huis in Ruinerwold
- 2023-06-06 Veldbonen en lupine de nieuwe superbonen?
- 2023-06-05 Open dag zorgboerderij De Grote Wiede: zaterdag 17 juni
- 2023-06-05 Fotoreportage Lentemarkt bij de Groene Passage
- 2023-06-02 Biodyneren blijkt schot in de roos
- 2023-06-02 Redactionele special Organic Produce Summit
- 2023-06-02 Groenbemesters, mechanische onkruidbestrijding en veel meer: de BioVelddag komt er aan
- 2023-05-31 Openluchtdiners op Landgoed Bleijendijk: 16, 21, 22 en 23 juli
- 2023-05-30 Landelijke Teeltdag 'Meer melk van eigen bodem': 31 mei in Dronten
- 2023-05-26 LTO organiseert 'Dag van de multifunctionele landbouw'
- 2023-05-25 Ruim 50 leveranciers op Lentemarkt bij de Groene Passage
- 2023-05-25 BioInspiratiedag voor gangbare en biologische ondernemers: 8 juni in Weert
- 2023-05-25 Fotoreportage: Bio-producenten op PLMA 2023
- 2023-05-23 Workshop biologisch risicobeheersplan georganiseerd voor landbouwvoorlichters en -adviseurs