Onderzoek van de Universiteit Wageningen en in Vlaanderen toonde aan dat de consument een belangrijke schakel is in het tegengaan van voedselverspilling. Aanleiding voor Velt om een studiedag te organiseren om met deze verspilling anders om te gaan. Sprekers van de Universiteit Wageningen, Katholieke Hogeschool Leuven en de Vlaamse overheid reiken oplossingen aan. Van psychologische aspecten over gezonde en ongezonde voeding tot aan kennis en onkunde bij de consument over houdbaarheidsdata. Mensen uit de ecologische praktijk vertellen hoe zij in hun dagelijks werk verspilling tegengaan.
De wereld zou een stuk aangenamer en gezonder zijn als er minder voedsel verspild wordt. De cijfers zijn verpletterend; op wereldschaal wordt een derde van de oogst verspild. Zonder andere schakels in de keten vrij te stellen van hun verantwoordelijkheid, is er juist bij de consument veel winst te behalen in het tegengaan van voedselverspilling. Vanwaar de nonchalante houding tegenover voedselverspilling en wat kan er aan gedaan worden?
De Wereldvoedselorganisatie FAO toont in een mooi filmpje hoe alle schakels van de voedselketen een rol moeten spelen om voedselverspilling tegen te gaan. De rol van de consument blijkt groot. Hoe verder in de keten, hoe meer afgewerkt het product, hoe groter de milieu-impact. "Als ik bijvoorbeeld een pompoen laat bederven dan is dat jammer, maar via de composthoop wordt ze meteen gerecycleerd. Kant-en-klare pompoensoep kopen en laten bederven in de koelkast is een stuk erger, omdat aan dat product méér energie en verpakkingsmateriaal besteed werd", zegt Jan Vannoppen, directeur van Velt.
Gedragsverandering is noodzakelijk. Universiteit Wageningen berekende dat de consument relatief de grootste verspiller is. Van het totale volume verspild voedsel belandt liefst 45% in afvalverbrandingsovens en twee derde van dat afval komt van de consument via het huisvuil. ‘Het is noodzakelijk stevig in te zetten op gedragsverandering bij de consument. Hoogste prioriteit moet gericht zijn op preventie, via voorlichting in combinatie met andere interventies die gewoontegedrag kunnen doorbreken,’ concludeer dit rapport.
Ook in Vlaanderen werd voedselverspilling onderzocht. Daaruit blijkt onder andere dat 1,5% van het restafval bestaat uit ongeopende verpakkingen, waarvan 21% perfect eetbaar is als we naar de houdbaarheidsdatum kijken.
Bovenstaande zijn enkele thema's van de Velt-studiedag 'Te gebruiken vanaf…', op 23 november in het Vlaams Parlement, Leuvenseweg 86 in Brussel. De studiedag heeft een hoog doe-gehalte, met een ruilbeurs voor zelfgemaakte jam, confituur, zuurkool, gedroogde appelen of andere lekkernijen. Zelf tuinieren, de oogst verwerken en delen is een prima manier om mensen bewust te maken. "Als je daarmee bezig bent krijg je meer aandacht en respect voor voedsel en ga je minder verspillen", zegt Nadia Tahon van de Velt-kennisdienst.
Klik hier voor de brochure.
Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- Tweede Kamer: "Ondersteun biologische koplopers in stikstofaanpak"
- Anders Invest Food & Agri fonds participeert in Horizon Natuurvoeding
- "Minder produceren en een beter inkomen, welke boer wil dat nu niet?"
- "Leg biologische producten bij elkaar voor 60% meer omzet"
- Renaat Devreese: "Als mijn weiland beschermd gebied wordt, valt alles in duigen"
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
- In memoriam: Frans baron van Verschuer
- "We zeiden tegen elkaar: als we dit doen, dan gaan we voor 100% biologisch"
- John Arink gaat discussie aan met Henk Bleker bij Humberto op RTL4
- Patty Brard weggestuurd van bio-boerderij op Ibiza
- Ronald van Marlen spreekt Rabobank-aandeelhouders aan op verantwoordelijkheid voor 'landbouwpuinhoop'
Velt Studiedag op 23 november 2013 in Vlaams Parlement in Brussel
De consument aan zet tegen voedselverspilling
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-06-29 Dit zijn de winnaars van de Natexpo Awards
- 2022-06-29 Positieve energie en emoties wisselen elkaar af tijdens Caring Farmers dag
- 2022-06-28 Eerste demo-activiteiten Tuinderij de Es van start
- 2022-06-27 Fotoreportage: Jubileumjaar De Groene Passage feestelijk afgetrapt met Zomermarkt
- 2022-06-24 Fotoreportage: Bloedhete maar geslaagde BioVelddag
- 2022-06-22 Fotoreportage: ‘Gangbare jongens’ zorgen voor meer dan genoeg gesprekstof tijdens BioBorrel
- 2022-06-22 Biologisch tafelen op Landgoed Bleijendijk
- 2022-06-22 “Overal waar restafval is, kan de machine gebruikt worden om dat afval te verwerken tot geschikte bodemvoeding”
- 2022-06-21 Carmel College Salland wint finale Food Challenge 2022 met beste poké bowl
- 2022-06-21 Biofach belicht scenario's en kansen op weg naar klimaatneutraliteit
- 2022-06-17 Organic Food & Eco Living Iberia maakt succesvolle terugkeer naar Madrid
- 2022-06-17 "Raak consumenten in het hart"
- 2022-06-16 Solidariteit met Oekraïense bioboeren tijdens Europees congres
- 2022-06-15 “Zowel de biologische- als de gangbare sector zal zich meer moeten richten op de weerbaarheid van rassen en teeltsystemen”
- 2022-06-15 28 juni: innovatiedag over groenbemesters en bodemnutriënten
- 2022-06-13 Zonnige editie Kom in de Kas geeft energie in moeilijke tijden
- 2022-06-10 Jubileum Zomermarkt De Groene Passage: zaterdag 25 juni
- 2022-06-09 Veel animo voor excursies tijdens Meimaand Bijmaand
- 2022-06-08 Sprekers BioBorrel 21 juni: Jan-Willem Baas en Harry Smit
- 2022-06-08 Open dag bij Exterkate Biologische Varkenshouderij