Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Velt Studiedag op 23 november 2013 in Vlaams Parlement in Brussel

De consument aan zet tegen voedselverspilling

Onderzoek van de Universiteit Wageningen en in Vlaanderen toonde aan dat de consument een belangrijke schakel is in het tegengaan van voedselverspilling. Aanleiding voor Velt om een studiedag te organiseren om met deze verspilling anders om te gaan. Sprekers van de Universiteit Wageningen, Katholieke Hogeschool Leuven en de Vlaamse overheid reiken oplossingen aan. Van psychologische aspecten over gezonde en ongezonde voeding tot aan kennis en onkunde bij de consument over houdbaarheidsdata. Mensen uit de ecologische praktijk vertellen hoe zij in hun dagelijks werk verspilling tegengaan.

De wereld zou een stuk aangenamer en gezonder zijn als er minder voedsel verspild wordt. De cijfers zijn verpletterend; op wereldschaal wordt een derde van de oogst verspild. Zonder andere schakels in de keten vrij te stellen van hun verantwoordelijkheid, is er juist bij de consument veel winst te behalen in het tegengaan van voedselverspilling. Vanwaar de nonchalante houding tegenover voedselverspilling en wat kan er aan gedaan worden?

De Wereldvoedselorganisatie FAO toont in een mooi filmpje hoe alle schakels van de voedselketen een rol moeten spelen om voedselverspilling tegen te gaan. De rol van de consument blijkt groot. Hoe verder in de keten, hoe meer afgewerkt het product, hoe groter de milieu-impact. "Als ik bijvoorbeeld een pompoen laat bederven dan is dat jammer, maar via de composthoop wordt ze meteen gerecycleerd. Kant-en-klare pompoensoep kopen en laten bederven in de koelkast is een stuk erger, omdat aan dat product méér energie en verpakkingsmateriaal besteed werd", zegt Jan Vannoppen, directeur van Velt.

Gedragsverandering is noodzakelijk. Universiteit Wageningen berekende dat de consument relatief de grootste verspiller is. Van het totale volume verspild voedsel belandt liefst 45% in afvalverbrandingsovens en twee derde van dat afval komt van de consument via het huisvuil. ‘Het is noodzakelijk stevig in te zetten op gedragsverandering bij de consument. Hoogste prioriteit moet gericht zijn op preventie, via voorlichting in combinatie met andere interventies die gewoontegedrag kunnen doorbreken,’ concludeer dit rapport.

Ook in Vlaanderen werd voedselverspilling onderzocht. Daaruit blijkt onder andere dat 1,5% van het restafval bestaat uit ongeopende verpakkingen, waarvan 21% perfect eetbaar is als we naar de houdbaarheidsdatum kijken.

Bovenstaande zijn enkele thema's van de Velt-studiedag 'Te gebruiken vanaf…', op 23 november in het Vlaams Parlement, Leuvenseweg 86 in Brussel. De studiedag heeft een hoog doe-gehalte, met een ruilbeurs voor zelfgemaakte jam, confituur, zuurkool, gedroogde appelen of andere lekkernijen. Zelf tuinieren, de oogst verwerken en delen is een prima manier om mensen bewust te maken. "Als je daarmee bezig bent krijg je meer aandacht en respect voor voedsel en ga je minder verspillen", zegt Nadia Tahon van de Velt-kennisdienst.

Klik hier voor de brochure.
Publicatiedatum: