Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Bio-landbouw kan grotere invloed op gezondheid hebben door verbinding tussen mens en voeding te herstellen"

Fotoreportage en verslag Bio-Congres 2013 - Gezond Gegrond

Tholen - Gezond Gegrond? Dat was het thema van het Bio-Congres 2013 dat gisteren (dinsdag 8 oktober) gehouden is in het Amsterdamse Restaurant Fifteen. Het congres trok ongeveer 200 deelnemers uit alle lagen van de biologische branche. Fifteen Amsterdam is het eerste restaurant dat het gedachtegoed van Jamie Oliver's Fifteen in Londen heeft geadopteerd.

Dagvoorzitter Niels Back (Triodos Bank) gaf in zijn welkomstwoord aan dat er niet voor niets voor deze locatie gekozen is. "Jamie Oliver werkt al jaren aan het herstel van de relatie tussen voeding en gezondheid. Daarom past deze locatie perfect bij het thema." Vervolgens toonde hij een video waarin de beroemde kok een groep mensen inspireerde om kinderen op school over voeding voor te lichten.

Klik hier om de uitgebreide fotoreportage te bekijken.Na het welkomstwoord presenteerden WUR-onderzoeker Johan Bakker en Bionext-directeur Bavo van den Idsert de omzetcijfers van de biologische voedingsverkoop. Na het tonen van de cijfers was Johan duidelijk: "Kortom, het gaat als een trein." En Bavo ging nog verder in op de eigen inventarisatie van de verkoopcijfers in de 'overige verkoopkanalen' door Bionext. Voorafgaand aan het congres werd al bekendgemaakt dat in deze kanalen volgens Bionext in 2012 voor 70,1 miljoen euro aan bio-voedingsmiddelen is gekocht. "Daarmee kwam de biologische voedingsverkoop voor het eerst over de grens van 1 miljard euro heen."


Jaap Seidell.

Vervolgens zette professor Jaap Seidell zijn visie over de actuele gezondheidsvraagstukken uiteen. De hoogleraar voeding en gezondheid en directeur van de afdeling gezondheidswetenschappen aan de Vrije Universiteit en het VU Medisch Centrum vertelde over twee uitersten. Zo is er een groep welgestelden die inmiddels in laboratoriums biochemische cocktails klaarmaakt om zo een optimale gezondheid te bereiken. De hoogleraar maakt zich vooral zorgen over de tweede groep, de moeders. "Hoe hoger opgeleid, hoe beter het voedingspatroon en dit heeft natuurlijk ook een weerslag op de kinderen. Ondervoeding is hierdoor echt een groot probleem in achterstandswijken." Stimulering van stadslandbouw is volgens hem een buffer tegen ondervoeding. Hij concludeerde ook dat biologische landbouw de verbinding tussen mens en zijn voeding kan herstellen en daarmee een grotere invloed op gezondheid hebben.

Klik hier om de uitgebreide fotoreportage te bekijken.

Daarna maakte Jaap Seidell deel uit van een panel dat sprak over hoe zij in hun vakgebied met de gezondheidskwesties in aanraking komen. Het panel bestond verder uit: Rina van der Stok (eigenaar EkoPlaza's Rotterdam, Delft en Leiden), Joke Huitinck (programmamanager Voeding, sport en bewegen, Ziekenhuis Gelderse Vallei), Max van Tilburg (BD-melkveehouder van Nieuw Bromo), Machteld Huber (onderzoeker Louis Bolk Instituut). Max vertelde enthousiast over de gemeenschappelijke tuin van 1000 vierkante meter waarmee hij 2 jaar geleden is gestart. "De opbrengst uit deze tuin is enorm, 8% van de dorpsbewoners doen hieraan mee. Qua voedselproductie is er nog zo veel meer mogelijk met een gezonde bodem. Dat wordt voor mij iedere dag duidelijk."


Het panel.

Na de 'tea break' gingen 3 inspiratiesessies van start. De één werd ingeleid door Bas Rüter en Ronald van Marlen, respectievelijk voorzitter en programmamanager van Stichting EKO-keurmerk. Bastiaan Doesburg, chefkok van restaurant Fifteen gaf de inleiding voor de sessie 'Gezond verwerkt/bereid'. En Ado Bloemendaal, initiatiefnemer van Pure Graze verzorgde de inleiding van 'Gezond geteeld'.

Voorafgaand aan de borrel reikte Uli Schnier van Bionext de 'Penning van verdienste' uit aan Restaurant Fifteen. Daarover staat verderop in Biojournaal van vandaag meer te informatie. De dag werd afgesloten met een diner (op inschrijving).

Klik hier om de uitgebreide fotoreportage te bekijken.