Innovatieve oogstbescherming en moderne kastechnieken bij Bio-Campojoima

Spaanse telers gaan voor bio-dynamische teelt

De biologische teelt neemt toe in Almeria. Spaanse telers veranderen hun teeltstrategie omdat klanten om residuvrije producten vragen. De stap van conventionele naar biologische teelt is al geen gemakkelijke stap, maar sommige telers in Almeria gaan nog een stapje verder door zich toe te leggen op bio-dynamische landbouw.Francisco Martinez is teler en technisch manager van de biodynamische biologische versproductmarketeer Bio-Campojoima. "Campojoima sorteert en verpakt de oogst van een grote groep biologische telers in de gemeente Nijar in Almeria", zei Martinez. "In totaal hebben we 60 hectare biologische grond, plus de oppervlakten van telers die met ons samenwerken. Deze groep biologische telers is over de jaren zeer snel uitgebreid en samen bezitten ze nu 70 hectare, wat de totale oppervlakte van onze groep op 130 hectare brengt."

Bio-Campojoima investeerde in speciale kassen om het hele jaar rond te produceren. "Het klimaat in onze plastic kassen wordt te warm tijdens de zomermaanden. Voor een goede oogst hebben we geïnvesteerd in een multitunnelstructuur van 1,5 hectare met klimaatcontrole. We kunnen de ventilatieramen aanpassen en hebben ook een condenssysteem voor adiabatische koeling."Dankzij deze investering is Martinez één van de telers in Almeria die in augustus kunnen oogsten. "We planten de gewassen op 1 juni, wat niet mogelijk zou zijn onder gewoon plastic. Het systeem helpt de planten sterk en gezond te blijven, zelfs in de hete maanden. We blijven oogsten tot eind april 2014 en in mei maken we schoon en beginnen we opnieuw. Het is een grote investering, maar de hogere prijs die we ontvangen voor onze bio-dynamisch gecertificeerde producten, is het waard."Martinez mag geen extra kunstmest gebruiken, maar gebruikt speciale bio-dynamische meststoffen op basis van dierlijke mest en hij voegt ook bio-dynamische meststoffen toe die ze zelf maken van ingrediënten zoals plantenextracten. Biologische gewasbescherming is ook zeer belangrijk voor Martinez. Ze gebruiken Nesidiocoris tenuis van Biobest om de witte vlieg en tuta absoluta tegen te gaan.

"Bio-dynamische landbouw vraagt meer aandacht van de teler", besluit Martinez, "maar aan de andere kant wordt het meer gewaardeerd op de markt. In het biologische segment worden bio-dynamische producten een markt op zich. De prijzen zijn goed en stabiel."

Voor meer informatie over biologische gewasbescherming:

Biobest N.V.
Ilse Velden 18
2260 Westerlo - België
T +32 14 25 79 80
F +32 14 25 79 82
www.biobest.be
info@biobest.be

Auteur: Boy de Nijs

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven