Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
17 november in Amsterdam:

Socrateslezing 'De Nieuwe Zijderoute' met Louise Fresco

De groeiende wereldbevolking heeft meer eten nodig. Maar kunnen we dat verantwoord produceren? Louise Fresco onderzoekt het dilemma in de Socrateslezing van het Humanistisch Verbond op 17 november in Amsterdam, op zoek naar duurzaam eten zonder dogma's. Pessimisme is niet nodig, beseffen wat je eet wel.

Heldere 'duurzaam eten-richtlijnen' bestaan helaas niet, stelt Fresco. Verantwoord eten vraagt dat we nieuwsgierig zijn naar hoe ons eten gemaakt wordt en het waarderen. 'Eten is weten en geweten.' Weten wat je eet en er verantwoordelijkheid voor dragen is ingewikkeld, maar 'wie de voedselproductie volgt van grond tot mond kijkt nooit meer hetzelfde naar eten.'

Pessimisme over de groeiende bevolking en milieubelasting kunnen wij ons niet veroorloven, vindt de hoogleraar. Het idee dat alles wat de mens doet slecht is voor de natuur werkt verlammend; vertrouwen op wat we wel kunnen is productiever. Louise Fresco gaat uit van menselijke vooruitgang en roept ons op onbevooroordeeld naar voedsel te kijken. Zonder dogma's kunnen we hightechproductieprocessen en traditionele inzichten, menselijk vernuft en respect voor de natuur, wetenschappelijke kennis en idealen combineren. We moeten onszelf niet als tegenstander maar als onderdeel van de natuur zien.

Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond, kijkt uit naar de lezing: "Louise Fresco's kracht is dat ze met haar scherpte ideologische sluiers ophaalt. Ze gaat niet mee in een nostalgisch verlangen naar een oorspronkelijke natuur, noch in het soms ongelimiteerde geloof in nieuwe technologieƫn. Ik vind het prikkelend dat ze ons vraagt van ons eten te genieten en nieuwsgierig, open en ondogmatisch te denken over de productie ervan."

Louise Fresco is hoogleraar grondslagen van duurzame ontwikkeling in internationaal perspectief aan de Universiteit van Amsterdam.

Sinds 1984 vraagt het Humanistisch Verbond voor de Socrateslezing elk jaar een originele denker om commentaar op maatschappelijke vraagstukken vanuit humanistisch perspectief. Denkers die Fresco voorgingen zijn onder meer: Hans Achterhuis, Vincent Icke, Bas Heijne, Fernando Savater, Fouad Laroui & Paul Scheffer, Beate Roessler & Britta Bƶhler, en Philipp Blom.

Fresco spreekt de Socrateslezing uit op zondagmiddag 17 november in De Rode Hoed in Amsterdam in een programma van 16:00-19:30 uur.

Na 'vragen aan Fresco' kunnen bezoekers genieten van een duurzaam buffet en kijken naar de 'De gulzige stad', de laatste aflevering van de HUMAN TV-serie 'Fresco's Paradijs'.

Kosten: 10 euro/7,50 euro voor leden van het Humanistisch Verbond of HUMAN.

Informatie en aanmelding: www.socrateslezing.nl

De lezing sluit aan op de zesdelige televisieserie 'Fresco's Paradijs' www.human.nl/frescosparadijs die HUMAN uitzendt vanaf 13 oktober; het Humanistisch Verbond en HUMAN werken samen rond levensbeschouwelijke dilemma's van duurzaamheid humanistischverbond.nl/dossiers/duurzaamheid.
Publicatiedatum: